У законопроєкті про мобілізацію є норми, які суперечать Конституції – омбудсмен

Читать на русском
Законопроєкт про мобілізацію, який напередодні подав Кабмін, містить норми, що суперечать Конституції. Про це заявив омбудсмен Дмитро Лубінець.
Фото: РБК-Україна

Законопроєкт про внесення змін до процесу мобілізації, який напередодні був поданий Кабінетом міністрів, містить норми, що суперечать Конституції України.

Про це заявив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець у ефірі телемарафону.

Довгоочікуваний законопроєкт щодо зміни правил військового обліку та мобілізації: головнеГоловне з нового законопроєкту, що стосується мобілізації, військового обліку та проходження військової служби – вручення повісток, право на відстрочку та звільнення зі служби, обов'язки громадян.

Він повідомив, що виступатиме проти ухвалення документа в його нинішній редакції.

«Я завжди відношусть до всіх процесів, що відбуваються на території нашої держави, через національне та міжнародне законодавство. У цьому законопроєкті, як на мене, є норми, які суперечать Конституції. Я прямо про це писатиму, коли цей законопроєкт офіційно передадуть мені на погодження. Чекаю офіційного направлення цього законопроєкту до мене, будемо ретельно його вивчати, і я робитиму свої заперечення», – сказав Лубінець.

За словами омбудсмена, Конституції суперечать, зокрема, норми щодо обмеження прав військовозобов'язаних, які ухиляються від мобілізації.

«Людина не може бути обмежена у своїх правах. Якщо людина офіційно володіє, наприклад, будинком, то не можемо ми на рівні закону заборонити йому продати цей будинок чи купити інший. Це прямо суперечитиме Конституції. Так, є норма, яка прямо дає змогу обмежувати права в умовах воєнного стану, але ці права не можуть бути обмежені безкінечно», – зазначив Лубинець.

Він додав, що Україна, як країна, яка воює проти російської федерації, не повинна перетворюватися на «щось, схоже на російську федерацію».

Нагадаємо, Кабмін вніс до парламенту законопроєкт щодо мобілізації увечері 25 січня. «Слово і діло» докладно розповідало, які нововведення в ньому пропонуються.

У профільному комітеті Ради зазначили, що новий законопроєкт «викликає більше запитань, ніж дає відповідей». За словами нардепа Романа Костенка, через резонансність документа владі потрібно налагодити публічну комунікацію у цьому питанні.

Внесення законопроєкту також прокоментував президент Володимир Зеленський.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: