Довгоочікуваний законопроєкт щодо зміни правил військового обліку та мобілізації: головне

Читать на русском

У Верховній раді нарешті зареєстровано урядовий законопроєкт про нові правила мобілізації, військового обліку та проходження військової служби, який обговорювався в Україні останній місяць. Заявлена мета змін – покращення процесу комплектування особовим складом ЗСУ за умов нарощування зусиль агресора щодо подальшого захоплення територій. Законопроєкт ще має пройти обговорення у профільному комітеті, а потім голосування в залі. «Слово і діло» виділило головні зміни, які пропонує запровадити Кабмін.

Головне з нового законопроєкту, що стосується мобілізації, військового обліку та проходження військової служби – вручення повісток, право на відстрочку та звільнення зі служби, обов'язки громадян.
Мобілізація в Україні – зміниСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

У законопроєкті пропонується знизити призовний вік із 27 до 25 років.

Для громадян України від 18 до 25 років у всіх навчальних закладах хочуть запровадити базову загальновійськову підготовку до трьох місяців. Для тих, хто її не пройшов, планують запровадити базову військову службу за бажанням.

Громадяни, які пройшли базову загальновійськову підготовку, беруться на військовий облік у територіальних центрах комплектування за місцем проживання.

Кабмін також пропонує скасувати строкову військову службу, а строковиків звільнити у запас.

Вручення повісток

У разі отримання повістки громадянин повинен з'явитися до ТЦК у зазначений термін. У повістці мають бути такі дані: ПІБ та дата народження; назва ТЦК; мета виклику, а також місце день та час явки; підпис (електронний цифровий) посадової особи, яка видала повістку; реєстраційний номер; інформація про наслідки неявки до ТЦК.

Повістку про виклик в ТЦК можуть вручати:

  • представники ТЦК у його приміщенні;
  • за місцем проживання (перебування) представниками ТЦК або поліцейськими;
  • за місцем роботи представниками ТЦК, роботодавцем чи поліцейськими;
  • у громадських місцях представниками ТЦК чи поліцейськими.

Крім того, повістку можуть направити громадянину через електронний кабінет призовника, військовозобов'язаного та резервіста або електронною поштою.

Поважними причинами для неявки до ТЦК у законопроєкті зазначено:

  • перешкода стихійного характеру, хвороба громадянина чи інші обставини;
  • смерть його близького родича або близького родича його дружини (чоловіка).

У законопроєкті також йдеться, що під час мобілізації громадяни України віком від 18 до 60 років повинні мати при собі військово-обліковий документ та пред'являти його на вимогу представника ТЦК чи поліцейського.

Крім того, є пункт про те, що громадяни мають упродовж 60 днів з дати оголошення мобілізації або протягом 20 днів з дати її продовження уточнити свої облікові дані через ТЦК, ЦНАП чи електронний кабінет.

Що загрожує за неявку до ТЦК

У разі якщо військовозобов'язані або резервісти не являються в ТЦК за повісткою, Кабмін пропонує вводити щодо них «тимчасові заходи» та вносити до Єдиного реєстру боржників.

Які загрожують обмеження:

  • заборона на виїзд за кордон;
  • заборона на проведення операцій з рухомим та нерухомим майном;
  • обмеження у праві керувати транспортним засобом та отримання водійського посвідчення;
  • обмеження прав розпоряджатися грошима та іншими цінностями;
  • відмови у підписанні кредитних договорів;
  • зупинення отримання пільг та послуг від держави.

Кому пропонується надати право на відстрочку під час мобілізації

Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані:

  • заброньовані;
  • особи з І або ІІ групою інвалідності або ті, у кого дружина (чоловік) або один із батьків з числа осіб з інвалідністю І або ІІ групи,
  • жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє та більше неповнолітніх дітей;
  • жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років;
  • жінок у декреті з дитиною до 3 років (за потреби до 6 років);
  • вагітні жінки;
  • чинні народні депутати, працівники Міноборони, ЗСУ, Держспецзв'язку, СБУ, Служби зовнішньої розвідки України, ГУР, Нацгвардії, Держприкордонслужби, Нацполіції, НАБУ, ДБР, УДО.

Призову на військову службу під час мобілізації на особливий період також не підлягають:

  • претенденти на професійну (професійно-технічну), професійну вищу та вищу освіту, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти та отримують рівень освіти, який вище раніше здобутий за однією спеціальністю (спеціальністю);
  • наукові та науково-педагогічні працівники освітніх установ, які працюють на повну ставку;
  • жінки та чоловіки, чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час проведення АТО або під час повномасштабної війни.

Крім того, Кабмін пропонує не призивати під час мобілізації протягом двох років з дня звільнення військовозобов'язаних, які проходили службу під час дії воєнного стану та були звільнені у запас.

Також виключно за згодою пропонують мобілізувати військовозобов'язаних, яких було звільнено зі служби у запас у зв'язку зі звільненням із полону.

Звільнення зі служби

Підстави для звільнення зі служби для військових за призовом під час мобілізації: - за станом здоров’я, на підставі рішення ВЛК; - у разі досягнення граничного віку перебування на військовій службі; - за сімейними обставинами; - у разі набуття чинності обвинувального вироку суду з покаранням у вигляді позбавлення або обмеження волі; - у разі звільнення з полону (за бажанням); - у зв'язку з обранням нардепом; - у зв'язку із закінченням терміну служби – у разі безперервної служби під час дії воєнного стану протягом 36 місяців.

Ротація

У законопроєкті пропонується встановити, що військові, які безпосередньо брали участь у відсічі збройної агресії, підлягають заміні (ротації) для відпочинку та відновлення боєздатності не пізніше ніж через шість місяців безперервної участі.

Період відновлення повинен тривати не менше двох місяців.

Для громадян України за кордоном

У разі перебування за кордоном громадяни повинні уточнити свої дані у ТЦК шляхом повідомлення через офіційну електронну адресу або за номером телефону.

Консульські послуги у зарубіжних дипломатичних установах України для чоловіків віком від 18 до 60 років, які є призовниками, військовозобов'язаними чи резервістами, надаються за наявності військово-облікових документів.

Винятком є оформлення документів на повернення в Україну, допомога дітям, оформлення спадщини, послуги із заяв затриманих, а також у разі загрози життю та здоров'ю громадянина.

Під час воєнного стану оформлення українського чи закордонного паспорта за кордоном громадянам України чоловічої статі віком від 18 до 60 років здійснюється за умови наявності у них військово-облікових документів.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський повідомив, що військове командування хоче мобілізувати ще 500 тисяч українців.

Питання повної демобілізації порушуватиметься лише після завершення війни.

Відомо також, що у Раді готують законопроєкт, у якому будуть прописані механізми мобілізації військовозобов'язаних українців за кордоном.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: