У комітеті ВР прогнозують суттєві зміни окремих норм законопроєкту про мобілізацію

Читать на русском
Голова оборонного комітету Ради Олександр Завітневич прогнозує, що окремі норми законопроєкту про мобілізацію будуть суттєво змінені під час розгляду.
АрміяInform

Деякі норми урядового законопроєкту про мобілізацію будуть суттєво змінені під час розгляду у Верховній раді.

Про це в інтерв'ю РБК-Україна сказав голова парламентського комітету з питань національної безпеки та оборони Олександр Завітневич.

Довгоочікуваний законопроєкт щодо зміни правил військового обліку та мобілізації: головнеГоловне з нового законопроєкту, що стосується мобілізації, військового обліку та проходження військової служби – вручення повісток, право на відстрочку та звільнення зі служби, обов'язки громадян.

Він розповів, що у першому засіданні комітету, на якому розглядався законопроєкт, брали участь представники ЗСУ та Міноборони, у тому числі Валерій Залужний та Рустем Умєров. «Отримали інформацію про ситуацію на фронті, прогноз її розвитку з урахуванням ймовірного характеру подальших дій ворога та наших планів. Значна увага приділена аргументам щодо мобілізаційних потреб для поповнення бойових частин, які понесли втрати та тих, які планується розгорнути», – сказав нардеп.

Крім того, на комітеті було обговорено питання фінансового забезпечення мобілізаційних заходів. За словами Завітневича, щодо законопроєкту були «гарячі дискусії, обмін різними аргументами, іноді емоційно».

«В першу чергу це стосувалося пошуку балансу між конституційними правами громадян та запропонованими у законопроекті заходами для вирішення завдань мобілізації, які ці права обмежують. Прогнозую, що окремі норми законопроєкту зазнають суттєвих змін під час розгляду у парламенті. Ну а фінальне рішення комітету щодо законопроекту плануємо ухвалити у вівторок (9 січня, - ред.)», – заявив він.

Зазначимо, що фінальне засідання комітету щодо законопроєкту вже розпочалося.

Нагадаємо, «Слово і діло» писало, які нововведення пропонуються у законопроєкті про зміну правил мобілізації, військового обліку та служби.

У Раді обіцяли, що у нинішньому вигляді законопроєкт про мобілізацію на голосування не виноситимуть, а підготують компромісну версію документа.

Омбудсмен Дмитро Лубінець сказав, що у документі є норми, які суперечать Конституції України. Запитання до законопроєкту виникли також в антикорупційному комітеті Ради.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: