Україна отримала останній цього року транш макрофіну ЄС

Читать на русском
Україна 21 грудня отримала останні у 2023 році 1,5 млрд євро макрофінансової допомоги Євросоюзу.
фото Єврокомісія/Facebook

Єврокомісія сьогодні перерахувала Україні останній транш у розмірі 1,5 млрд євро з пакету макрофінансової допомоги. Загалом наша країна отримала у 2023 році 18 млрд євро у вигляді довгострокових пільгових кредитів.

Про це повідомила голова ЄК Урсула фон дер Ляйєн у Twitter у четвер, 21 грудня.

Скільки безповоротної допомоги Україна отримала від союзників за час великої війниУкраїна минулого року отримала 14,3 млрд доларів безповоротної фінансової допомоги, в 2023-му – 11,07 млрд. Від яких країн – на інфографіці.

Вона наголосила на необхідності досягти угоди, щоб і надалі надавати Україні підтримку, необхідну їй для відновлення та реформ.

«Ми стоїмо на боці нашого сусіда, друга та майбутнього члена», - додала вона.

Нагадаємо, Урсула фон дер Ляйєн анонсувала останній цього року транш макрофіну від ЄС.

Як відомо, на саміті ЄС 14-15 грудня Угорщина заблокувала надання Україні 50 млрд євро на 2024-2027 роки. Тепер питання щодо подальшої допомоги Україні розглядатиметься на окремому саміті ЄС на початку лютого. Також одним із варіантів є двосторонні угоди України з членами ЄС на окремі суми.

Загалом у 2023 році Україна отримала 39 млрд доларів зовнішнього фінансування. У Мінфіні повідомили, що потреба у зовнішньому фінансуванні на 2024 рік була зменшена до 37,3 млрд доларів.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: