Президент Єврокомісії анонсувала останній цього року транш макрофіну

Читать на русском
Найближчими днями Україні буде виділено останні 1,5 млрд євро макрофіну. Це останній транш цього року.
фото Еврокомісія/Facebook

У грудні Україна отримає останні 2023 року 1,5 млрд євро макрофінансової допомоги від Евросоюзу.

Про це заявила президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн у п'ятницю в Брюсселі на пресконференції після закінчення засідання Європейської ради, передає Інтерфакс-Україна.

Скільки безповоротної допомоги Україна отримала від союзників за час великої війниУкраїна минулого року отримала 14,3 млрд доларів безповоротної фінансової допомоги, в 2023-му – 11,07 млрд. Від яких країн – на інфографіці.

«Найближчими днями ми виділимо останні 1,5 млрд євро для України цього року, що було узгоджено в рамках так званого пакету макро-фінансової допомоги на 2023 рік. Це буде виплата в наступні кілька днів - 1,5 млрд євро», - сказала вона.

За словами фон дер Ляйєн, цей транш допоможе Україні профінансувати її потреби на початку 2024 року. Також це важливо, щоб побудувати невеликий, але важливий міст (до нового фінансування – ред.), додала вона.

«Ми використовуємо час до проведення засідання Європейської ради, щоб або ми мали згоду 27 (держав-членів), або ми працюватимемо над альтернативами, які дозволять нам зробити операційні рішення, коли прийде час. Для нас дуже важливо, щоб було послідовне, передбачуване та надійне фінансування для України», - запевнила вона.

За її словами, обговорення питання щодо 50 млрд євро від ЄС для України відбудеться на позачерговому саміті ЄС наприкінці січня – на початку лютого 2024 року.

У свою чергу президент Європейської ради Шарль Мішель висловив впевненість, що буде знайдено рішення, яке дозволить продовжувати фінансово підтримувати Україну.

Нагадаємо, у листопаді Україна отримала від Євросоюзу чергові 1,5 млрд євро допомоги.

Єврокомісія запропонувала виділити Україні 50 млрд євро на найближчі п'ять років. Це рішення мають схвалити усі лідери країн ЄС. Однак Угорщина наклала вето на надання 50 млрд євро допомоги Україні. При цьому Угорщина назвала умову, за якої готова зняти вето для Києва.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: