Єврокомісар спрогнозував, чи схвалять у ЄС €50 млрд допомоги для України

Читать на русском
Очікується, що Угорщина має погодитися на рішення щодо перегляду бюджету, оскільки воно стосується і її власних інтересів.
openaccessgovernment.org

Лідери країн Євросоюзу, ймовірно, схвалять перегляд бюджету до 2027 року. Саме він передбачає виділення 50 мільярдів євро допомоги для України.

Про це єврокомісар з питань бюджету Йоханнес Хан заявив у інтерв'ю агенції Reuters.

Угорщина дала нам сигнал про «вікно можливостей» щодо старту переговорів з ЄС – КулебаУкраїна отримала перший неофіційний сигнал з Угорщини, що свідчить про вікно можливостей для Києва щодо старту переговорів з ЄС. Про це повідомив голова МЗС Кулеба.

Згідно з його словами, Угорщина має погодитися на рішення щодо перегляду бюджету, оскільки воно стосується і її власних інтересів.

Як зазначається, Будапешт зараз прагне захистити свої кордони від мігрантів, а перегляд бюджету передбачає 15 мільярдів євро на таку політику в рамках усього Євросоюзу.

«Цей пакет, він не тільки для України, у ньому є дещо для міграції, захисту кордонів, підтримки таких країн, як Туреччина, які наразі є добрими друзями Угорщини та навпаки, щоб отримати додаткові фінансові кошти», - сказав Хан.

Він зазначив, що Єврокомісії має «план Б» на випадок, якщо Угорщина все ж таки накладе вето на рішення про 50 млрд євро для України, але він не хоче його розкривати, щоб «не давати можливості для виходу».

Водночас, єврокомісар підтвердив, що 26 країн ЄС можуть надати допомогу Україні у рамках міжурядової угоди.

«Звичайно. Це одна з можливостей. Але я не вірю, що Угорщина залишиться осторонь міжнародної, не лише європейської, а й міжнародної спільноти», - додав Хан.

Як відомо, раніше у Будапешті назвали умову, за якою готові зняти вето на допомогу ЄС для України.

Нагадаємо, Європейська комісія розблокувала 10 млрд євро фінансової допомоги для Угорщини, які були заморожені після звинувачень у порушенні урядом Віктора Орбана верховенства права.

Нещодавно ЗМІ повідомляли, що ЄС може відкласти старт переговорів щодо вступу України через позицію Угорщини.

Варто зазначити, що рішення було ухвалено напередодні саміту ЄС, на якому розглядатиметься рішення, чи розпочинати Євросоюзу переговори щодо вступу з Україною. Угорщина, як відомо, виступає проти старту переговорів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: