У Мінфіні повідомили про перехід до «плану Б» через затримку допомоги від США та ЄС

Читать на русском
Україна навряд чи отримає від союзників необхідні обсяги допомоги у січні-лютому. Тому Мінфін запустив план Б, щоб подолати ймовірну затримку.
Фото: censor.net

Міністерство фінансів не має впевненості в тому, що Україна отримає від союзників необхідні обсяги допомоги в січні-лютому. Щоб подолати затримку, відомство запустило «план Б».

Таку заяву зробив голова Мінфіну Сергій Марченко, виступаючи на заході Центру економічної стратегії.

Військова та фінансова допомога від Заходу: що відомо про перспективи на 2024 рікЯкі перспективи отримання Україною західної військової та фінансової допомоги у 2024 році – на інфографіці.

Він повідомив, що для покриття бюджетних видатків влада має намір задіяти внутрішні ресурси.

«Механізм «плану Б» вже діє. Максимально наближатимемо ресурси, які можемо наблизити до січня-лютого. Це авансова виплата дивідендів, збільшення обсягу запозичень та інші заходи. Ситуація не є критичною, просто є розуміння, що нам потрібно буде максимально покладатися на внутрішній ресурс», – заявив міністр.

Марченко додав, що Мінфін упевнений у тому, що союзники виділять необхідну фіндопомогу незабаром. Проте кошти навряд чи надійдуть на рахунки вже у перші місяці 2024 року.

«Але єдине, що нас зараз турбує – ритмічність та своєчасність надходжень», – наголосив глава Мінфіну.

Нагадаємо, нещодавно голова бюджетного комітету Ради Роксолана Підласа заявила, що в Україні вже в січні можуть початися проблеми із соцвиплатами, якщо законодавці США не узгодять виділення додаткового пакету фіндопомоги.

Глава МВФ Крісталіна Георгієва, у свою чергу, попередила, що затримка з фінансовою допомогою для України може поставити під загрозу відновлення економіки та змусити владу повернутися до дестабілізуючої політики, зокрема емісії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: