У Брюсселі стартує саміт лідерів ЄС, на якому будуть ухвалені два важливі рішення щодо України

Читать на русском
Саміт лідерів ЄС розпочинається у Брюсселі. Обговорюватиметься, зокрема, виділення 50 млрд євро для України і старт переговорів щодо членства.
Reuters

У Брюсселі 14-15 грудня проходитиме саміт лідерів Євросоюзу, на якому серед іншого обговорюватиметься продовження підтримки України та питання початку переговорів про її членство в блоці.

Про це йдеться на сайті Ради ЄС.

Членство в Євросоюзі: скільки часу проходило між початком переговорів та вступом країнСкільки часу минало між початком переговорів та вступом країн до ЄС – на інфографіці. Найшвидше членами стали Австрія, Фінляндія та Швеція.

«Європейська рада обговорить продовження підтримки України, включаючи фінансову, військову та гуманітарну підтримку. У цьому плані лідери також обговорять зобов'язання ЄС перед Україною та способи надання країні постійної та сталої підтримки, включаючи очікувану угоду про надання 50 мільярдів євро», – йдеться у повідомленні.

Ще одна ключова тема саміту – розширення Євросоюзу: лідери мають ухвалити рішення про початок переговорів з Україною про членство.

На шляху ухвалення обох рішень стоїть угорський прем'єр-міністр Віктор Орбан. Раніше в Угорщині заявили, що не підтримають рішення про початок переговорів щодо вступу України до Євросоюзу, а також надання Україні 50 млрд євро до 2027 року.

Учора Єврокомісія розблокувала 10 млрд євро фінансової допомоги для Угорщини, які були заморожені після звинувачень у порушенні верховенства права. Бо Будапешт говорив про готовність зняти вето на схвалення допомоги Україні в обмін на фінансування.

Сьогодні перед початком саміту Орбан підтвердив, що, як і раніше, проти початку переговорів з Україною: «Ми встановили 7 умов, які супроводжували статус кандидата України. І за оцінкою Єврокомісії, три із семи не виконані. Немає причини щось обговорювати, є сенс до цього повернутися, коли Україна виконає все».

При цьому раніше глава МЗС Дмитро Кулеба говорив, що Україна отримала перший сигнал з Угорщини, що свідчить про «вікно можливостей» у питанні початку переговорів з ЄС.

Нагадаємо, єврокомісар прогнозував, що 50 млрд євро допомоги для України, ймовірно, буде схвалено.

А ось початок переговорів, за інформацією ЗМІ, можуть відкласти до березня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: