Євроінтеграція України: десять ключових подій

Читать на русском

В Україні сьогодні згадують десятилітню річницю початку Революції Гідності, коли по всій країні розпочалися мітинги на підтримку проєвропейського курсу. Тепер цей курс став реальністю – найближчими місяцями мають розпочатися переговори щодо вступу України до Євросоюзу. Попереду ще роки роботи та реформ, але велику частину шляху європейської інтеграції Україна пройшла. «Слово і діло» пропонує згадати десять ключових подій.

Першою та найголовнішою подією, без якої шлях України до ЄС був би неможливим, стала перемога Євромайдану – втеча Віктора Януковича з країн, усунення його уряду та повернення на проєвропейський курс.

Через місяць після закінчення революції, 21 березня 2014 року, у Брюсселі було підписано політичну частину Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом (з боку України підпис поставив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк) – документ, який відмовився підписувати режим Януковича.

Зокрема, були підписані Преамбула, стаття 1, розділи І «Загальні принципи», ІІ «Політичний діалог та реформи, політична асоціація, співпраця та конвергенція у сфері зовнішньої політики та безпеки» та VII «Інституційні, загальні та заключні положення» Угоди.

Економічна частина угоди була підписана 27 червня 2014-го: розділи III «Юстиція, свобода та безпека», IV «Торгівля та питання, пов'язані з торгівлею», V «Економічна та галузева співпраця» та VI «Фінансове співробітництво та положення щодо боротьби з шахрайством» ».

16 вересня Верховна рада та Європарламент синхронно ратифікували Угоду про асоціацію між Україною та ЄС. Рішення підтримали 355 народних депутатів України та 535 євродепутатів.

На сьогоднішній день прогрес у виконанні Україною УА оцінюється в 79%. Найбільшого прогресу досягнуто в таких сферах: інтелектуальна власність, статистика та обмін інформацією гуманітарна політика. Найменший прогрес – у сфері співробітництва та боротьби з шахрайством.

11 червня 2017 року українці з біометричними паспортами отримали можливість подорожувати до країн Євросоюзу без віз (не більше ніж 90 днів перебування на кожні 180 днів).

У лютому 2019-го Україна закріпила у Конституції курс на членство у Євросоюзі та НАТО: у преамбулі з'явилися слова про підтвердження «європейської ідентичності українського народу та незворотності європейського та євроатлантичного курсу України». Конституція також була доповнена згадкою, що реалізація цього курсу належить до повноважень президента, Ради та Кабміну.

За президента Володимира Зеленського у березні 2021-го розпочався процес підписання декларацій з країнами ЄС про підтримку європейської перспективи України.

А після початку повномасштабної війни, 28 лютого 2022 року, Зеленський підписав заявку на членство України в ЄС. 23 червня минулого року Україні надали статус кандидата на членство.

Водночас Україна отримала сім вимог, виконання яких Єврокомісія оцінила і в листопаді цього року й рекомендувала розпочати переговори щодо вступу.

Наступний звіт про впровадження реформ очікується у березні. Повідомлялося, що переговори можуть розпочатись у грудні, проте ЗМІ писали, що рішення можуть відкласти до весни.

Нагадаємо, «Слово і діло», ґрунтуючись на існуючих правилах, розбиралося, яке фінансування та кількість місць у Європарламенті може отримати Україна у разі вступу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: