Майбутнє України в ЄС: перспективи представництва у Європарламенті та фінансування

Читать на русском

Європейська комісія дала «зелене світло» переговорам про членство України в Євросоюзі. На саміті у грудні рішення мають політично затвердити лідери всіх країн-членів (хоча дехто вже обіцяє блокувати), а в березні можуть розпочатися самі переговори. Скільки вони продовжаться поки що прогнозувати складно – до приєднання має бути готова не лише Україна, а й сам Євросоюз: вступу такої великої країни мають передувати масштабні внутрішні реформи блоку, зокрема його бюджетних механізмів. Аналітики «Слово і діло», ґрунтуючись на існуючих правилах, розбиралися, яке фінансування та кількість місць у Європарламенті може отримати Україна у разі вступу.

Кожна країна-член Євросоюзу має право на фінансування своїх потреб із загального бюджету, який приймається на сім років. Видання Financial Times отримало документ із розрахунками фінансових наслідків розширення ЄС, з якого випливає, що Україна може отримати 186 млрд євро.

Наприклад, у рамках Єдиної сільськогосподарської політики Україна може розраховувати на 96,5 млрд євро субсидій і стане найбільшим одержувачем допомоги. Також Україна матиме право на 61 млрд євро з фондів ЄС, які спрямовані на покращення інфраструктури у найбідніших країнах – це також може призвести до того, що деякі інші країни втратять право на фінансування.

Все це, йдеться в документі, призведе до зміни фінансового балансу всередині ЄС – багато країн, які є чистими одержувачами субсидій, стануть чистими донорами.

Усі країни-члени ЄС також представлені в Європарламенті – одному з двох законодавчих органів, прямі вибори до якого відбуваються раз на п'ять років. Наступні вибори до Європарламенту мають відбутися наступного року – очевидно, що Україна на той момент ще не буде членом ЄС і участі в них не візьме.

У Євросоюзі та Кабміні прогнозували, що Україна може приєднатися до блоку не раніше 2029 року – тоді якраз будуть вибори до Європарламенту.

Максимальна кількість депутатів у Європарламенті – 750, вони обираються від кожної країни пропорційно до чисельності населення. Кожна країна отримує щонайменше 6, максимум – 96 місць. Найбільшу кількість місць у Європарламенті має Німеччина, найменшу – Мальта.

Якщо брати останні дані Держстату про чисельність населення – 34 мільйони людей – Україна на сьогоднішній день могла б отримати на виборах до Європарламенту близько 50 місць.

Але оцінити реальну кількість населення України, а отже і перспективи представництва в ЄП, зараз неможливо – через активні міграційні процеси та окупацію частини території.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» писало, що станом на зараз Україна зробила на шляху до членства в Євросоюзі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: