Угорщина назвала умову, за якої готова зняти вето з допомоги ЄС для України

Читать на русском
В Угорщині готові зняти вето на поточну пропозицію ЄС щодо фінансування для України в розмірі €50 мільярдів, але є певні умови.
Ілюстративне фото

Угорщина готова зняти вето на схвалення 50 мільярдів євро макрофінансової допомоги Україні, якщо Євросоюз розморозить усі кошти Будапешта зі своїх фондів.

Про це політичний директор прем’єр-міністра Угорщини Балаж Орбан заявив агентству Bloomberg.

Військова та фінансова допомога від Заходу: що відомо про перспективи на 2024 рікЯкі перспективи отримання Україною західної військової та фінансової допомоги у 2024 році – на інфографіці.

Згідно з інформацією ЗМІ, заяви Орбана дають змогу припустити, що Угорщина прагне отримати за свою згоду високу ціну, яку іншим країнам блоку, можливо, буде важко прийняти.

Радник угорського прем'єра заявив, що в Будапешті розглядають розмороження коштів ЄС для Угорщини й фінансування України як «окремі питання».

«Фінансування Угорщини з боку ЄС і фінансування України - це два окремих питання. Але якщо ЄС наполягатиме на тому, щоб фінансування України надходило зі зміненого бюджету ЄС, тоді ці дві проблеми стануть взаємопов'язаними», - зазначив Балаж Орбан.

Він додав, що Угорщина, як і раніше, виступає проти повного чотирирічного плану допомоги і воліла б, щоб ЄС запропонував Україні фінансування терміном на один рік без будь-яких поправок до бюджету.

Радник Орбана зазначив, що Будапешт також розгляне можливість «зробити внесок» у цей пакет.

Як наголошує видання, Угорщина підвищує ставки, оскільки ЄС, як очікується, виділить близько €10 мільярдів фінансування до середи після того, як уряд Угорщини ухвалив закони, спрямовані на посилення незалежності суду. Але Орбан заявив, що хоче, щоб ЄС передав усю суму - близько €30 мільярдів - яка була заморожена торік через проблеми з верховенством закону і хабарництвом.

Згідно з його словами, в межах переговорів про допомогу Україні Угорщина розгляне пропозицію ЄС щодо збільшення фінансування охорони кордонів та додаткові субсидії ЄС, щоб зробити економіку блоку більш конкурентоспроможною.

Нагадаємо, лідери країн-членів Євросоюзу ризикують залишити Україну з порожніми руками, оскільки розбіжності щодо фінансів загрожують виділенню 50 млрд євро допомоги. Переговори щодо бюджету ускладнюються, зокрема, позицією Угорщини, яка виступає проти довгострокового фінансування України.

Раніше ЗМІ повідомляли, що союзники Орбана проведуть закриту зустріч із республіканцями у Вашингтоні, щоб домогтися припинення військової підтримки України з боку Сполучених Штатів.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: