ЄС може відкласти старт переговорів про вступ України через позицію Угорщини – ЗМІ

Читать на русском
Лідери країн-членів ЄС можуть відкласти початок переговорів про вступ України до блоку до березня 2024 року. Політики допускають, що Угорщина заблокує рішення на грудневому саміті.
Віктор ОрбанФото: Reuters

Лідери країн-членів Європейського Союзу можуть відкласти рішення про початок переговорів щодо вступу України до блоку до березня 2024 року.

Про це повідомляє Euractiv із посиланням на високопоставлених дипломатів ЄС.

Членство в Євросоюзі: скільки часу проходило між початком переговорів та вступом країнСкільки часу минало між початком переговорів та вступом країн до ЄС – на інфографіці. Найшвидше членами стали Австрія, Фінляндія та Швеція.

За даними журналістів, рішення можуть відкласти через позицію угорського уряду на чолі з прем'єр-міністром Віктором Орбаном.

Видання нагадує, що 14-15 грудня відбудеться саміт лідерів ЄС, на якому політики, серед іншого, обговорять три питання, пов'язані з Україною. Вони будуть говорити про надання Києву економічної підтримки у розмірі 50 мільярдів євро, виділення ще 20 мільярдів євро на військові потреби та початок переговорів про вступ до блоку.

Кожне з цих рішень буде ухвалено лише в тому випадку, якщо його підтримають усі 27 країн-членів ЄС. При цьому Орбан кілька разів погрожував накласти вето на переговори щодо допомоги Україні та розширення Євросоюзу.

Щоб заручитись підтримкою Угорщини для України, очікується, що Європейська комісія цього тижня відкриє Будапешту доступ до фінансування у розмірі 10 мільярдів євро. Проте далеко не всі в керівництві ЄС вважають, що такий крок вплине на позицію Орбана.

«Чи це буде складно? Так. Чи це буде вкрай складно? Ймовірно. Чи дійде це до запеклих суперечок? Ймовірно. Але я продовжую думати, що знайти рішення можливо», – підсумував високопосадовець ЄС.

Нагадаємо, Орбан під час недавнього візиту до Парижа назвав Україну корумпованою країною і знову виступив проти її вступу до Євросоюзу.

Раніше повідомлялося, що до парламенту Угорщини внесли резолюцію із закликом не підтримувати початок переговорів щодо вступу України до ЄС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: