Одна з країн ЄС планує зобов'язати біженців з України платити за житло

Читать на русском
Відповідні заходи потрібні, аби сповільнити потік мігрантів до країни, щоб уряд мав більше часу для вирішення інших питань, пов'язаних із розміщенням та проживанням біженців.
Ілюстративне фотоGetty Images

Уряд Ірландії планує до кінця поточного року здійснити заходи, щоб змінити соціальні виплати та зобов'язати українських біженців платити за житло.

Про це повідомляє The Irish Times, з посиланням на заяву прем'єр-міністра Ірландії Лео Варадкара.

Як змінювалися наміри українських біженців щодо повернення додомуПонад 60 відсотків біженців планують повернутися до України. Як змінювалися їхні наміри – на інфографіці.

«Українцям тут, як і раніше, будуть раді. Жоден українець, який приїжджає до Ірландії, не буде відкинутий, цього не станеться. Однак ситуація, яку ми маємо на цей час, полягає в тому, що їхня кількість дуже велика. Це чинить величезний тиск на розміщення», - сказав Варадкар.

Згідно з його словами, відповідні заходи потрібні, аби сповільнити потік мігрантів в Ірландію, щоб уряд країни мав більше часу для вирішення інших питань, пов'язаних із розміщенням та проживанням біженців.

«Ми не можемо закривати очі на той факт, що у нас є дефіцит житла. Зараз ми перебуваємо в ситуації, коли ми розміщуємо людей у наметах і в опалювальних вагончиках. У нас немає житла. Це не та ситуація, в якій ми хочемо бути. Але якщо ми зможемо сповільнити кількість людей, які прибувають, то у нас є шанс вийти з цієї ситуації», - сказав Варадкар.

Дані уряду свідчать, що щотижня до Ірландії прибувають 500-800 українців, близько третини з яких перед цим просили тимчасового захисту в інших європейських країнах.

При цьому, близько 14 000 українських біженців вже працюють, але уряд розглядає можливість внесення змін до системи соціальних виплат, щоб заохотити більшу кількість біженців до працевлаштування.

Нагадаємо, напередодні влада Швейцарії прийняла рішення продовжити статус захисту для українських біженців до 4 березня 2025 року.

Також повідомлялося, що ще одна країна ЄС має намір скоротити допомогу біженцям.

Водночас, інша країна Євросоюзу готується до напливу біженців з Близького Сходу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: