Чехія готує програму для повернення біженців з України

Читать на русском
Влада Чехії підготує спеціальну програму з добровільного повернення біженців в Україну, що передбачає надання допомоги та відшкодування частини витрат у таких випадках.
Фото: ua.depositphotos.com

Влада Чехії готує спеціальну програму з надання допомоги повернення українців додому. Зокрема, передбачається, що проэкт покриє частину їхніх витрат у випадку добровільного повернення біженців в Україну.

Про це повідомляє Radio Prague International.

Чеський уряд планує визначитися з видом підтримки, на яку будуть виділені кошти, а потім запустити проєкт. Це передбачає проєкт шостої поправки до закону, відомий як lex Ukrajina, який стосується прав та обов'язків українських біженців у Чеській Республіці.

Як у світі змінювалася кількість біженців та внутрішніх переселенцівУ 2022 році у світі налічувалося 35,3 млн біженців та 62,5 млн внутрішніх переселенців. На інфографіці – як змінювалась їхня кількість останні 30 років.

Поправка також має продовжити на один рік надання тимчасового захисту, а саме до кінця березня 2025 року.

Наразі в Чехії перебуває 360,9 тисяч біженців з України з візами тимчасового захисту. Більшість із них – жінки та діти. Управління Верховного комісара ООН у справах біженців нещодавно закликало країни не примушувати біженців до повернення на батьківщину.

«Необхідно реагувати на зростаючий попит іноземців на допомогу в поверненні в Україну. Хоча ситуація в Україні багато в чому незадовільна, доречно запропонувати допомогу тим, хто зацікавлений у поверненні», – йдеться у повідомленні.

Також у пояснювальних документах до законопроекту водночас зазначається, що розвиток подій ще не вказує на те, що війна незабаром закінчиться, і біженці зможуть повернутися до України.

Нагадаємо, в МЗС України заявили, що Ізраїль пообіцяв не скасовувати безкоштовне медстрахування для українських біженців.

Також Канада анонсувала нову програму для українських біженців.

Раніше президент Чехії заявив, що подальша підтримка України залежатиме від успіхів ЗСУ.

Повідомлялося, що Європа витратила понад 40 млрд євро на українських біженців.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: