Як змінювалися наміри українських біженців щодо повернення додому

Читать на русском

Після повномасштабного нападу росії за кордон виїхали до 7 мільйонів українців, переважно жінки та діти. Найбільшим побоюванням демографів є те, що більшість біженців не повернуться додому: чим довше триває війна, тим більше вони влаштовують життя в іншій країні, а декому просто нема куди повертатися. Згідно із дослідженням Центру економічної стратегії, назавжди залишитися за кордоном можуть до 3,3 мільйонів наших громадян, що значно вплине на ВВП країни. Незважаючи на таку оцінку, за даними соціологічних опитувань, більшість українців все ж таки планують повернутися додому: як змінювалися їхні наміри – на інфографіці «Слово і діло».

Понад 60 відсотків біженців планують повернутися до України. Як змінювалися їхні наміри – на інфографіці.
Повернення біженців в УкраїнуСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Згідно з опитуванням ООН, проведеним у країнах Європи та представленим рік тому, 68% українських біженців хотіли б у майбутньому повернутися до України. У найближчі три місяці цього хотіли 13% опитаних. При цьому 15% українців тоді ще не вирішили, що їм робити, і лише 4% не збиралися назад.

В ООН зазначали, що біженці, які не хочуть повертатися або ще не вирішили, вказували на проблеми з безпекою у своєму регіоні як основну причину. Крім того, третина була стурбована відсутністю роботи.

За даними опитування, оприлюдненого у лютому, частка біженців, які хочуть у майбутньому повернутися додому, знизилася до 65%. Протягом найближчих трьох місяців хотіли повернутися 12% опитаних. Побільшало тих, хто ще не вирішив щодо повернення – 18%. Зовсім не планували повертатись 5% біженців.

Основними перешкодами для повернення біженці, як і раніше, називали безпеку у регіоні. Крім того, їх непокоїла доступність базових послуг, зокрема електроенергії, водопостачання та охорони здоров'я, можливості працевлаштування.

В ООН зазначали, що не визначилися з поверненням переважно біженці, які проживають самі (а також у кого немає чоловіка/жінки чи дітей), ті, хто знайшов притулок у країнах, які не межують з Україною. Серед тих, хто взагалі не має наміру повертатися, теж переважно ті, хто живе сам, молоді люди.

Червневе опитування показало, що повернутися до України хочуть 62% біженців. 14% планують зробити це у найближчі три місяці. Частка тих, хто не прийняв рішення, залишилася незмінною – 18%. Стало трохи більше українців, які не хочуть повертатись – 6%.

Нагадаємо, європейські країни витратили на прийом біженців із України понад 43 млрд євро.

Раніше «Слово і діло» писало, в яких країнах Європи найбільше українських біженців.

З інфографіки можна дізнатися, як у світі змінювалася кількість біженців та внутрішніх переселенців.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: