Зеленський прокоментував зустріч на Мальті щодо реалізації Формули миру

Читать на русском
Згідно з його словами, за рік, що минає, українська формула миру поступово стає глобальною, бо її підтримали чи принаймні проявили дієву зацікавленість у роботі з нею.
Офіс президента

Президент Володимир Зеленський заявив, що українська Формула миру згодом може стати взірцем для забезпечення повної сили міжнародного права у разі агресій проти інших країн. За його словами, українська Формула миру стає глобальною.

Про це український лідер сказав під час зустрічі щодо української Формули миру на Мальті та у своєму вечірньому зверненні.

Формула миру: які країни підтримали план ЗеленськогоФормулу миру, запропоновану Володимиром Зеленським, підтримали Євросоюз, США та ще понад десять країн. Докладніше – на інфографіці.

«Торік я запропонував формулу миру для світу. 10 пунктів, які охоплюють усі аспекти агресії росії проти України та які засновані на цілях і принципах Статуту ООН, на сенсах і змісті схвалених світом резолюцій Генеральної асамблеї ООН», - сказав президент.

Згідно з його словами, за рік, що минає, українська формула миру поступово стає глобальною, бо її підтримали чи принаймні проявили дієву зацікавленість у роботі з нею.

Він зауважив, що українська Формула миру може надалі стати універсальною, навіть попри те, що всі війни різні.

Як відомо, сьогодні, 28 жовтня, на Мальті стартував третій мирний саміт щодо України, де були присутні представники понад 66 країн.

«Сьогодні перший день роботи саміту на Мальті – зустрічі радників і дипломатичних представників щодо нашої Формули миру, яка поступово, крок за кроком стає глобальною. 66 держав представлені на саміті, і це вагомо. Всі континенти представлені. Багато держав, різні політичні традиції. Я дякую всім лідерам і країнам, які вже підтримали спільне бачення щодо миру. І є потенціал, щоб розширити представництво держав», - заявив Зеленський.

Основне зі звернення українського президента:

  • Зараз на саміті на Мальті триває робота щодо пʼяти з десяти пунктів Формули. Це «Ядерна та радіаційна безпека», «Продовольча безпека», «Енергетична безпека», «Звільнення всіх полонених і депортованих людей» і «Відновлення територіальної цілісності України та світового порядку». Щодо кожного пункту Формули сформовані групи держав, які зосередилися на реалізації. Українську роботу щодо Формули веде Андрій Єрмак, залучені команди Офісу, Міністерства закордонних справ, урядовці, представники Верховної Ради України.

  • Це дуже символічно, що такий сильний прояв міжнародної єдності ми маємо саме сьогодні, 28 жовтня, у день, коли згадуємо в Україні Другу світову війну та річницю вигнання нацистів із нашої території.

  • Я хочу сьогодні особливо відзначити українських прикордонників. Буде такий час – ми робимо все, щоб його наблизити, – коли прикордонники України працюватимуть спокійно на всіх ділянках нашого суверенного державного кордону. А зараз багато хто з них разом з усіма силами оборони й безпеки б’ється на передовій, аби наблизити час миру для України. Я дякую всьому складу Державної прикордонної служби України. А окремої нашої з вами вдячності заслуговують. Дякую за вашу міцність!

Нагадаємо, сьогодні, 28 жовтня, на Мальті стартував третій мирний саміт щодо України. Він відбуватиметься протягом 28 та 29 жовтня. Дві попередні зустрічі пройшли у Копенгагені та Джідді.

За словами заступника міністра закордонних справ Миколи Точицького, Мальта була обрана місцем проведення нової зустрічі з питань миру тому, що ця країна активно підтримує всі мирні ініціативи України.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: