Нобелівська премія миру: у число фаворитів входять Зеленський і Навальний

Читать на русском
Серед фаворитів на Нобелівську премію миру, яку вручать 6 жовтня, називають Володимира Зеленського та Олексія Навального. Але експерти сумніваються у їхній перемозі.
Фото: AP

Президент України Володимир Зеленський та російський політик Олексій Навальний входять до числа фаворитів на Нобелівську премію миру-2023. Загалом на премію номіновано 351 діяча.

Про це пише Reuters.

Міжнародне визнання: які премії та звання у 2022 році присудили Зеленському та народу УкраїниЯкі премії, ордени та звання цього року присудили Володимиру Зеленському та українському народу – на інфографіці.

Проте експерти вважають, що шанси Зеленського (як і Навального) на здобуття премії невеликі: за словами нобелівських фахівців, переможцем навряд чи назвуть лідера воєнного часу.

Третій фаворит букмекерів – ув'язнений уйгурський активіст Ільхам Тохті, хоча це викликало б лють Китаю. Коли ув'язнений дисидент Лю Сяобо отримав премію миру, Китай заморозив дипломатичні відносини з Норвегією на шість років.

Найбільш вірогідними претендентами на перемогу експерти вважають активістів, які виступають за права жінок чи корінних народів, або борються зі зміною клімату.

Повний список номінантів тримається в секреті (його не розкриють протягом 50 років), але серед імен активістка Грета Тунберг, лідер російської опозиції Володимир Кара-Мурза, китайський активіст Пен Ліфа. До інших потенційних лауреатів входять такі міжнародні організації, як Міжнародний суд, Агентство ООН у справах біженців, дитячий фонд ЮНІСЕФ або Міжнародний комітет Червоного Хреста (МКЧХ).

Лауреат отримує не лише медаль та диплом, а й 11 мільйонів шведських крон.

Нагадаємо, минулого року премію миру присудили правозахиснику з Білорусі Алесю Біляцькому, російській правозахисній організації «Меморіал» та українській правозахисній організації «Центр громадянських свобод».

Нобелівський тиждень-2023 відбудеться 2-9 жовтня, премії вручатимуть у такому порядку: фізіологія та медицина – 2 жовтня, фізика – 3 жовтня, хімія – 4 жовтня, література – 5 жовтня, премія миру – 6 жовтня, економіка – 9 жовтня. Спочатку Фонд Нобеля збирався відновити практику запрошення послів росії та Білорусі на церемонію вручення премій, але через жорстку критику передумав.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: