Оголошено лауреатів Нобелівської премії миру

Читать на русском
Нобелівську премію миру дали білоруському правозахиснику, правозахисній українській організації Центр громадянських свобод та російському Меморіалу.
nobelprize.org

Нобелівську премію миру за 2022 рік присудили правозахиснику з Білорусі Олесю Бєляцькому, російській правозахисній організації «Меморіал» та українській правозахисній організації «Центр громадянських свобод».

Про це повідомляється на сайті Нобелівського комітету.

«Лауреати Премії миру представляють громадянське суспільство у своїх країнах. Вони протягом багатьох років просували право критикувати владу та захищати основні права громадян. Вони доклали визначних зусиль для документування воєнних злочинів, порушень прав людини та зловживання владою. Водночас вони демонструють значення громадянського суспільства для миру та демократії», – пояснили свій вибір у комітеті.

Зеленського висунули на Нобелівську премію мируТакож ініціативний комітет зажадав продовжити термін подачі заявок на номінацію до 31 березня 2022 року - хоча всі номінанти повинні були подаватися до 1 лютого

Олесь Бєляцький був одним із ініціаторів демократичного руху, що виник у Білорусі в середині 1980-х років. Він започаткував організацію «Вясна», яка підтримує ув'язнених активістів, документує застосування владою тортур до політичних ув'язнених.

Після протестів у 2020 році Бєляцького було заарештовано і досі перебуває під вартою без суду.

«Центр громадянських свобод було засновано у Києві у 2007 році з метою просування прав людини та демократії в Україні. Центр зайняв позицію зміцнення українського громадянського суспільства та тиску на владу, щоб вони перетворили Україну на повноцінну демократію. Після вторгнення росії в Україну в лютому 2022 року Центр громадянських свобод зробив зусилля щодо виявлення та документування воєнних злочинів росії проти цивільного населення України. У співпраці з міжнародними партнерами центр відіграє новаторську роль у притягненні винних до відповідальності за свої злочини», – йдеться у повідомленні.

Правозахисна організація «Меморіал» після розпаду СРСР стала найбільшою правозахисною організацією в рф. Крім створення центру документації жертв сталінської епохи, «Меморіал» збирав та систематизував інформацію про політичні утиски та порушення прав людини в росії.

Зазначимо, в 2021 році премію отримали філіппінська журналістка Марія Рессе та головний редактор російської «Нової газети» Дмитро Муратов.

У березні група європейських політиків та громадських діячів висунула президента Володимира Зеленського на Нобелівську премію миру.

Нагадаємо, в 2022 році шведський учений Сванте Паабо став лауреатом Нобелівської премії з фізіології та медицини.

Премію з фізики присудили французу Алену Аспету, американцю Джону Клаузеру та австрійцю Антону Цайлінгеру, а з хімії – американським вченим Каролін Бертоцці та Баррі Шарплессу та данцю Мортену Мелдалу

Лауреатом Нобелівської премії з літератури 2022 стала французька письменниця Анні Ерно.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: