Оголошено лауреатів Нобелівської премії з хімії

Читать на русском
Лауреатами Нобелівської премії з хімії 2022 року стали Каролін Бертоцці (США), Мортен Мелдал (Данія) та Баррі Шарплесс (США).
facebook.com/nobelprize

**Нобелівську премію з хімії 2022 року присудили американським хімікам Каролін Бертоцці та Баррі Шарплессу, а також датському хіміку Мортену Мелдалу.

Про це йдеться на сайті Нобелівського Комітету 5 жовтня.

Зеленського висунули на Нобелівську премію мируТакож ініціативний комітет зажадав продовжити термін подачі заявок на номінацію до 31 березня 2022 року - хоча всі номінанти повинні були подаватися до 1 лютого

У комітеті пояснили, що хіміки здобули премію за «розвиток клік-хімії та біоортогональної хімії».

Клік-хімія – це сукупність хімічних реакцій, які дозволяють за будь-яких умов отримувати задані молекули, а біоортогональна хімія – реакції, які можуть протікати всередині живих систем, не заважаючи біологічним процесам.

Так, Шарплесс та Мелдал «заклали основу для функціональної форми хімії - клік-хімії, в якій молекулярні будівельні блоки з'єднуються швидко та ефективно». При цьому Шарплесс вже раніше був удостоєний Нобелівської премії з хімії у 2001 році. Таким чином, він став п'ятою людиною, яка здобула премію вдруге.

А Бертоцці в свою чергу «перевела клік-хімію в новий вимір і почала використовувати її при роботі з живими організмами». Біоортогональні реакції, які вона проводила, не порушували нормальний хімічний склад клітини.

Нагадаємо, у 2021 році лауреатами Нобелівської премії з хімії стали двоє вчених - Бенджамін Ліст та Девід В. Макміллан.

Цього року вже було названо лауреата Нобелівської премії з фізіології та медицини.

Нобелівську премію з фізики-2022 присудили трьом вченим за дослідження у квантовій механіці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: