Названо лауреата Нобелівської премії-2022 з фізіології та медицини

Читать на русском
Сванте Паабо отримав Нобелівську премію за дослідження геному вимерлих гомінінів та дослідження еволюції людини.
Сванте Паабоeva.mpg.de

Шведський учений Сванте Паабо став лауреатом Нобелівської премії з фізіології та медицини у 2022 році. Нагороду присудили за його відкриття щодо геномів вимерлих гомінідів та еволюції людини.

Про це йдеться на сайті премії.

«Завдяки своєму новаторському дослідженню Сванте Паабо зробив щось, здавалося б, неможливе: секвенував геном неандертальця, родича сучасної людини, що вимер. Він також зробив сенсаційне відкриття раніше невідомого гомініна Денисовського. Паабо також виявив, що передача генів походить від цих нині вимерлих гомінідів до Homo sapiens після міграції з Африки близько 70 тисяч років тому. Цей древній потік генів до сучасних людей має сьогодні фізіологічне значення, наприклад, впливаючи на те, як наша імунна система реагує на інфекції», – йдеться у релізі.

Основні дослідження Паабо породили нову наукову дисципліну – палеогеноміку. Виявляючи генетичні відмінності, які відрізняють всіх живих людей від вимерлих гомінідів, його відкриття забезпечують основу вивчення того, що робить нас унікальними людьми, заявили в Нобелівському комітеті.

Зазначимо, у Стокгольмі розпочався Нобелівський тиждень: 4 жовтня оголосять імена лауреатів Нобелівської премії з фізики, 5 жовтня – з хімії, 6 жовтня – з літератури, 7 жовтня – премії миру.

Нагадаємо, минулого року лауреатами Нобелівської премії з медицини стали дослідники зі США Девід Джуліус та Ардем Патапутян. Премію присудили за «відкриття рецепторів температури та тактильних рецепторів».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: