У Швеції бойкотують церемонію вручення Нобелівської премії після запрошення росії

Читать на русском
Прем'єр-міністр Ульф Крістерссон заявив, що рішення запросити росію засмутило багатьох людей як у Швеції, так і в Україні.
Getty Images

У Швеції почали висловлювати жорстку критику через запрошення посла рф на бенкет із нагоди вручення Нобелівських премій у Стокгольмі. Деякі з політиків планують бойкотувати захід.

Про це повідомляє Aftonbladet.

Як відомо, напередодні Нобелівський фонд оголосив про намір запросити дипломатів усіх держав, акредитованих у Швеції - тобто російських і білоруських теж - на бенкет із нагоди вручення Нобелівських премій цього року у Стокгольмі.

Нобелівські лауреати за ґратами: кого з номінантів переслідували за політичні переконанняОлега Сенцова хочуть номінувати на Нобелівську премію миру. Свого часу високої нагороди були удостоєні Мартін Лютер Кінг, Андрій Сахаров та Лех Валенса.

Однак, за даними видання, кілька лідерів опозиційних партій скасували свої запрошення, а представники уряду навіть розглядають можливість відмовитися від участі у заході.

Наприклад, голова Ліберальної партії Карл Йохан Георг Персон заявив, що «не збирається сидіти і піднімати тост за російського посла, поки триває огидна і кривава агресивна війна путіна в Україні».

А лідер Партії центру Мухаррем Демірок сказав, що не буде присутній на Нобелівській церемонії, якщо там буде посол росії.

«Я з нетерпінням чекав можливості бути присутнім на церемонії і на Нобелівській вечірці. Але поки росія перебуває у стані війни з Україною, я не можу бути присутнім на одній вечірці з їхнім послом. Я радий відсвяткувати дослідження і прогрес, але не за будь-яких обставин», - написав він у Twitter.

Водночас, прем'єр-міністр Ульф Крістерссон заявив, що рішення запросити росію засмутило багатьох людей як у Швеції, так і в Україні.

«Інформація надійшла до мене вчора ввечері, і я досить гостро відреагував… Нобелівський фонд приймає власні рішення. Але я б не запросив росію, якби зараз відповідав за церемонію вручення премії», – сказав він.

На запитання, чи буде прем'єр-міністр присутній на Нобелівській вечері, Крістерссон попросив дозволу повернутися до цього питання згодом.

Представники королівської родини Швеції повідомили, що монарша сім’я отримала інформацію про рішення Нобелівського фонду, але поки що не дає жодних коментарів.

Нагадаємо, у МЗС України заявили, що рішення Фонду Нобеля відновити практику запрошення послів росії та Білорусі на церемонію вручення Нобелівської премії лише посилить почуття безкарності рф.

Нобелівські лауреати традиційно оголошуються на початку жовтня, а премії вручаються у грудні. До речі, у березні цього року у Білорусі ухвалили вирок Нобелівському лауреату.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: