У Мінекономіки пояснили, за якої умови Україна буде готова відкликати скаргу до СОТ щодо зерна

Читать на русском
Міністерство економіки не виключає, що в майбутньому український уряд відкличе свій позов до Світової організації торгівлі проти трьох країн ЄС щодо заборони на ввезення агропродукції.
Фото: РБК-Україна

Міністерство економіки не виключає, що в майбутньому український уряд відкличе свій позов до Світової організації торгівлі проти трьох країн ЄС щодо заборони на ввезення агропродукції.

Про це в ефірі телемарафону повідомив заступник міністра економіки – торговельний представник України Тарас Качка.

З якими країнами Європи Україна торгує найбільшеЗ ким із європейських країн Україна найбільше торгувала у 2023 році – на інфографіці. Найбільші обсяги експорту та імпорту з Польщею.

Він зазначив, що Україна потребує гарантій від країн Євросоюзу щодо того, що в майбутньому такі обмеження не вводитимуться.

«Коли ми отримаємо такі гарантії, ми формально оголосимо, що ця суперечка вичерпана. Думаю, це питання розглядатиметься останнім. Сьогодні важливо запустити механізм узгодження та верифікації з партнерами», – сказав Качка.

Він додав, що рішення України подати скаргу до СОТ було правильним, оскільки позов «окреслив природу нашого обурення».

Нагадаємо, 15 вересня Європейська комісія зняла заборону на імпорт зерна та ще трьох видів української агропродукції до п'яти країн ЄС. Водночас Польща, Словаччина та Угорщина оголосили про односторонні обмеження.

Після цього Україна подала до Світової організації торгівлі позови проти Угорщини, Польщі та Словаччини. 26 вересня представники чотирьох країн ЄС – Польщі, Чехії, Угорщини та Словаччини – попросили Україну відкликати скаргу до СОТ.

Раніше повідомлялося, що Кабмін затвердив новий механізм експорту агропродукції до п'яти країн ЄС, Польща вже оцінила нововведення.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: