Єврокомісія не буде продовжувати заборону на імпорт українського зерна

Читать на русском
Європейська комісія зняла заборону на імпорт чотирьох видів української агропродукції до п'яти країн Євросоюзу.
Фото: Reuters

Європейська комісія зняла заборону на імпорт зерна та ще трьох видів української агропродукції до п'яти країн Євросоюзу.

Про це йдеться у заяві ЄК, опублікованій 15 вересня.

У яких країнах ЄС протестували проти українського зерна та тимчасово заборонили його імпортП'ять країн Євросоюзу збираються чи вже заборонили імпорт української агропродукції. Докладніше – на інфографіці.

Чиновники дійшли висновку, що «ринкові викривлення» у країнах-сусідах України зникли завдяки роботі Координаційної платформи та тимчасовим заходам.

«Конструктивний настрій усіх учасників платформи допоміг вирішити конкретні проблеми та забезпечив потік і навіть зростання експорту до третіх країн за межами ЄС», – йдеться у заяві.

Україна, серед іншого, погодилася запровадити «будь-які правові заходи» протягом 30 днів, щоб уникнути стрибків цін на зерно, а також взяла на себе зобов'язання щодо запобігання «будь-яким ринковим спотворенням» у сусідніх країнах.

У Єврокомісії також зазначили, що ЄС утримуватиметься від запровадження будь-яких обмежень доти, доки ефективні заходи з боку України «діятимуть і повністю працюватимуть».

Нагадаємо, заборона на імпорт зерна, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшника з України діяла з травня.

Учора парламент Болгарії підтримав відміну ембарго на імпорт зерна, а сьогодні стало відомо, що Румунія та Словаччина також схиляються до того, щоб скасувати заборону. При цьому ще дві країни Євросоюзу – Польща та Угорщина – досі хочуть продовжити ембарго після 15 вересня.

Раніше прем'єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що Україна звернеться до арбітражу СОТ через продовження Польщею ембарго на ввезення зерна.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: