Експорт зерна: чотири країни Євросоюзу хочуть, щоб Україна відкликала скаргу до СОТ

Читать на русском
Представники чотирьох країн ЄС – Польщі, Чехії, Угорщини та Словаччини – попросили Україну відкликати скаргу до СОТ щодо експорту зерна та ще трьох видів агропродукції.
Фото: Getty Images

Представники чотирьох країн ЄС – Польщі, Чехії, Угорщини та Словаччини – попросили Україну відкликати скаргу до СОТ щодо експорту зерна та ще трьох видів агропродукції.

Про це повідомляє RMF24.

З якими країнами Європи Україна торгує найбільшеЗ ким із європейських країн Україна найбільше торгувала у 2023 році – на інфографіці. Найбільші обсяги експорту та імпорту з Польщею.

Так, заступник міністра сільського господарства Польщі Рішард Бартосік заявив, що рішення про відміну позову сприятиме подальшим переговорам, а Польща «зацікавлена в діалозі з Україною».

Він також повідомив, що скарга України стала для Польщі «великим здивуванням».

«Міністр сільського господарства України Микола Сольський почув наш заклик. Але коли я запитав, чи Україна відкличе свою скаргу, відповіді не було. Міністр сказав, що це не ключове питання, але для нас воно має вирішальне значення. Це дуже важливо. Це створило б гарну атмосферу та дозволило б уникнути багатомісячних суперечок», – сказав Бартосік.

При цьому він зазначив, що всі учасники зустрічі погодилися з тим, що зерно з України має надходити туди, де воно необхідне, і не повинно викликати труднощів на ринках сусідніх країн.

Нагадаємо, 18 вересня Україна подала до Світової організації торгівлі позови проти Угорщини, Польщі та Словаччини у відповідь на рішення цих країн запровадити односторонню заборону на імпорт зерна, ріпаку, насіння соняшника та кукурудзи.

Сьогодні стало відомо, що Кабмін затвердив механізм експорту агропродукції до п'яти країн ЄС. Крім того, на 28 вересня заплановано зустріч координаційної платформи з питань експорту та транзиту української агропродукції.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: