Румунія може запровадити тимчасову заборону на імпорт зерна з України

Читать на русском
Уряд Румунії не відкидає можливості запровадження односторонньої заборони на імпорт зерна та деяких інших видів агропродукції з України. Про це повідомив прем’єр-міністр країни Марчел Чолаку.
Фото: AP

Уряд Румунії не відкидає можливості запровадження односторонньої заборони на імпорт зерна та деяких інших видів агропродукції з України.

Про це повідомив прем’єр-міністр країни Марчел Чолаку, повідомляє видання RFI.

Румунські фермери закликають уряд заборонити імпорт зерна з УкраїниРумунські фермери просять уряд заборонити імпорт українського зерна та інших продовольчих товарів, незважаючи на те, що Єврокомісія ухвалила рішення про зняття обмежень.

За словами чиновника, після скасування заборони Єврокомісією до Румунії не було завезено жодного кілограма української пшениці.

«Це джентльменська угода між мною та прем'єр-міністром України Шмигалем, якої ми обоє дотримуємося. До цього моменту від жодної митниці не було жодних запитів на експорт зерна з України до Румунії», - заявив Чолаку.

При цьому він дав зрозуміти, що румунська сторона все ж таки запровадить тимчасове ембарго в тому випадку, якщо Україна надсилатиме запити на експорт.

«У такій ситуації я обов'язково попрошу міністра сільського господарства та міністра економіки видати спільний наказ про продовження обмеження на 30-денний термін, доки ситуація не проясниться. Повторюю, жодних запитів немає, і я хочу запевнити фермерів, що не буде того, що було рік тому», – стверджує Чолаку.

Нагадаємо, 15 вересня Європейська комісія зняла заборону на імпорт зерна та ще трьох видів української агропродукції до п'яти країн ЄС. Водночас Польща, Словаччина та Угорщина оголосили про односторонні обмеження.

Раніше повідомлялося, що Україна розпочне процес подання позову до СОТ проти трьох вищезгаданих країн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: