З якими країнами Європи Україна торгує найбільше

Читать на русском

У відносинах між Україною та Польщею вже кілька місяців зберігається напруженість, пов'язана із забороною на ввезення українського зерна. Польща хоче продовжити ембарго після 15 вересня та готова зробити це в односторонньому порядку – навіть без рішення Єврокомісії. Україна у відповідь пригрозила звернутися до арбітражу Світової організації торгівлі. Ескалація у відносинах із нашим західним сусідом зовсім небажана: Польща є одним із найближчих союзників України під час війни та головним європейським торговим партнером – цього року обсяги експорту та імпорту вже перевищили 3 млрд доларів. Як Україна торгувала з Польщею та іншими країнами Європи – на інфографіці «Слово і діло».

З країн Європи саме з Польщею найбільші обсяги експорту та імпорту – за сім місяців цього року вже 3,06 млрд доларів та 3,81 млрд доларів відповідно.

За обсягами експорту Варшава знаходиться на першому місці з 2017 року, а з 2022-го – ще й за обсягами імпорту (до цього країна все одно входила до першої трійки). Так, минулого року Україна продала Польщі товарів на 6,81 млрд доларів, закупила – на 5,55 млрд доларів.

На другому місці серед країн для експорту знаходиться Румунія – 2,19 млрд доларів, на третьому місці Німеччина – 1,08 млрд доларів. Крім того, на мільярд доларів цього року продано українських товарів Іспанії.

Обсяги експорту до Італії, Нідерландів та Угорщини склали близько 0,8 млрд доларів. До Великої Британії – другого найбільшого донора допомоги Україні – експортовано товарів на 193,1 млн доларів.

Крім Польщі, Україна найбільше цього року імпортувала товарів з Німеччини – на 2,75 млрд доларів, Болгарії – 1,36 млрд. Більше мільярда також становив обсяг імпорту з Італії, Франції, Угорщини та Словаччини.

З Румунії, яка на другому місці за обсягами експорту, Україна імпортувала товарів на 0,9 млрд доларів.

Найменші обсяги торгівлі між Україною та Сан-Марино: обсяг експорту цього року становив 0,1 млн доларів, імпорту – 1,2 млн доларів.

Цікаво, що між Україною та Білоруссю, яка активно допомагає росії протягом повномасштабної війни, також відбувається торгівля. Цього року експорт України до Білорусі становив 0,2 млн доларів, імпорт – 13,6 млн доларів.

При цьому до повномасштабної війни Білорусь входила до трійки країн, з яких Україна імпортувала найбільше товарів: 2017 рік – 3,2 млрд доларів, 2018 – 3,78 млрд, 2019 – 3,75 млрд, 2020 – 2,87 млрд, 2021-й – 4,82 млрд.

Німеччина, яка цього року серед лідерів за обсягами торгівлі з Україною і раніше була у топ-3 експортерів та імпортерів. А от Румунія та Болгарія вийшли у лідери лише торік.

При цьому зменшились обсяги торгівлі України з Італією. У 2017-2021 роках країна входила до трійки лідерів за обсягами експорту, цього року опустилася на 5 місце.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» дослідило, скільки коштів від експорту сільськогосподарської продукції до ЄС отримувала Україна до повномасштабної війни та після її початку, коли було запроваджено пільговий режим.

З інфографіки можна дізнатися, як змінювалися обсяги торгівлі України та Польщі.

Також ми збирали дані щодо обсягів української торгівлі з росією до повномасштабної війни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: