Заборона на імпорт зерна: Україна подала позови до СОТ проти Польщі, Словаччини та Угорщини

Читать на русском
Україна подала до Світової організації торгівлі позови проти Угорщини, Польщі та Словаччини через запровадження цими країнами односторонньої заборони на імпорт української агропродукції.
Юлія Свириденко / Мінекономіки

Україна подала до Світової організації торгівлі позови проти Угорщини, Польщі та Словаччини через запровадження цими країнами односторонньої заборони на імпорт української агропродукції.

Про це повідомляє пресслужба міністерства економіки.

Як змінювалася вартість експорту української аграрної продукції до ЄвросоюзуВартість експорту сільгосппродукції з України до Євросоюзу до та після запровадження пільгового режиму – на інфографіці.

Зазначається, що позови з вимогами провести консультації було подано відповідно до Домовленості про правила та процедури вирішення спорів Угоди про заснування СОТ.

«Для нас важливо довести, що окремі держави-члени не можуть забороняти імпорт українських товарів. Тому ми подаємо проти них позови до СОТ. Водночас ми сподіваємося, що ці держави знімуть свої обмеження і нам не доведеться довго з'ясовувати стосунки в судах», – сказала глава Мінекономіки Юлія Свириденко.

У відомстві додали, що Україна бачить у забороні порушення трьома країнами ЄС своїх міжнародних зобов'язань.

«Також українська сторона вважає, що односторонні дії країн-членів ЄС у сфері торгівлі неприйнятні і всі країни-члени блоку мають координувати та погоджувати торговельну політику, оскільки вона належить до виняткової компетенції ЄС», – резюмували в Мінекономіки.

Нагадаємо, 15 вересня Європейська комісія зняла заборону на імпорт зерна та ще трьох видів української агропродукції до п'яти країн ЄС. Водночас Польща, Словаччина та Угорщина оголосили про односторонні обмеження.

Раніше повідомлялося, що ці країни вирішили припинити участь у роботі платформи з імпорту українського зерна.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: