Словаччина готова скасувати заборону на імпорт українського зерна, але є умова

Читать на русском
Уряд Словаччини найближчим часом розгляне зняття заборони на українське зерно. Про це стало відомо за підсумками зустрічі міністрів сільського господарства двох країн.
Фото: Reuters

Уряд Словаччини найближчим часом розгляне зняття заборони на українське зерно.

Про це стало відомо за підсумками зустрічі Міністрів сільського господарства двох країн, повідомляє Reuters.

З якими країнами Європи Україна торгує найбільшеЗ ким із європейських країн Україна найбільше торгувала у 2023 році – на інфографіці. Найбільші обсяги експорту та імпорту з Польщею.

Під час переговорів представники обох країн домовилися про створення системи торгівлі зерном, яка ґрунтується на видачі та контролі ліцензій. У словацькому міністерстві не уточнили, як саме працюватиме ця система, але заявили, що її впровадження дозволить зняти ембарго.

«Поки ця система не буде запущена і повністю протестована, заборона на імпорт чотирьох товарів з України залишиться в силі», - уточнили в міністерстві сільського господарства Словаччини.

Зазначається, що Україна також погодилася припинити розгляд скарги до СОТ.

Нагадаємо, 15 вересня Європейська комісія зняла заборону на імпорт зерна та ще трьох видів української агропродукції до п'яти країн ЄС. Водночас Польща, Словаччина та Угорщина оголосили про односторонні обмеження.

18 вересня Україна подала до Світової організації торгівлі позови проти Угорщини, Польщі та Словаччини. У відповідь вищезгадані країни вирішили бойкотувати роботу координаційної платформи з Європейською комісією з імпорту українського зерна.

Після цього прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що Україна запропонувала ЄС та країнам-сусідам компроміс щодо ввезення зерна.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: