У Польщі позитивно відреагували на план України щодо ліцензування агропродукції

Читать на русском
Міністри агрополітики України та Польщі провели переговори, під час яких обговорили питання транзиту та імпорту українських агротоварів. Після переговорів польська сторона назвала гарним план ліцензування сільськогосподарської продукції.
Фото: Polsatnews.pl

Міністри агрополітики України та Польщі провели переговори, під час яких обговорили питання транзиту та імпорту українських агротоварів.

Про це повідомив глава польського профільного відомства Роберт Телус, його цитує PAP.

З якими країнами Європи Україна торгує найбільшеЗ ким із європейських країн Україна найбільше торгувала у 2023 році – на інфографіці. Найбільші обсяги експорту та імпорту з Польщею.

Після переговорів міністр повідомив, що Україна внесла пропозицію щодо ліцензування сільськогосподарської продукції.

«Українська сторона заявила, що якщо Польща скаже, що їй не потрібне зерно до кінця року, жодних ліцензій не будуть видавати. Це питання, яке наша сторона має розглянути, але зараз це здається гарною пропозицією. Тому що вирішуватимемо ми, а не українська сторона», – пояснив Телус.

Він також повідомив, що дуже радий переговорам з Україною і пояснив, що сьогодні Польщі важливо розробити довгострокові механізми.

«Наша відповідальність – Польщі, прифронтових країн, України та, насамперед, відповідальність Європейського Союзу – створити механізми, які захистять наші ринки, навіть убезпечать ринки Європейського Союзу, не лише Польщі. І дозволять це зерно відправити туди, де його не вистачає, куди воно йшло до війни, щоб не спричинити ще однієї дестабілізації», - сказав Телус.

Нагадаємо, 18 вересня Україна подала до Світової організації торгівлі позови проти Угорщини, Польщі та Словаччини у відповідь на рішення цих країн запровадити односторонню заборону на імпорт зерна, ріпаку, насіння соняшника та кукурудзи.

А вчора стало відомо, що Кабмін затвердив механізм експорту агропродукції до п'яти країн ЄС. Крім того, на 28 вересня заплановано зустріч координаційної платформи з питань експорту та транзиту української агропродукції.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: