Контрнаступ ЗСУ: протягом літа вдалося звільнити близько 250 кв. км територій

Читать на русском

Літній контрнаступ України не схожий на операції проведені минулої осені у Харківській та Херсонській областях – у західних ЗМІ його найчастіше характеризують як «повільний» і вже не надто «перспективний». Військово-політичне керівництво України не погоджується з такими формулюваннями: і президент, і головнокомандувач ЗСУ, і міністр оборони підкреслюють, що контрнаступ – не «голлівудський блокбастер» і кожен метр землі дається кров'ю. Крім того, темп уповільнюють об'єктивні фактори, зокрема, брак озброєння та величезні мінні поля. Але головне, що ЗСУ мають тенденцію просування вперед. За підрахунками аналітиків «Слово і діло», що базуються на даних заступниці міністра оборони Ганни Маляр, протягом трьох місяців Силам оборони України вдалося звільнити 248,8 квадратних кілометрів територій.

Станом на 12 червня, за даними Міністерства оборони, було звільнено 16 квадратних кілометрів території на сході та 74 квадратних кілометрів на півдні.

Крім того, українські військові деокупували чотири населені пункти в Донецькій області (Благодатне, Макарівка, Нескучне та Сторожове) та три – у Запорізькій (Левадне, Лобкове та Новодарівка).

До 19 червня ЗСУ вдалося також звільнити П'ятихатки у Запорізькій області

26 червня у Міноборони повідомили про звільнення населеного пункту Рівнопіль, що знаходиться на стику Донецької та Запорізької областей. У ЗСУ розповідали, що село було повністю в оточенні мінних полів: «У Рівнополі не було жодного цивільного, оскільки населений пункт зруйнований майже вщент. Єдина проблема в тому, що з усіх боків він був оточений мінними полями дуже складного характеру. Війська пробили коридори і, власне, таким чином відбулася деокупація».

Станом на 3 липня на сході було звільнено 20 квадратних кілометрів території, на півдні – 158,4 квадратних кілометри. До 24 липня на сході було деокуповано 35 квадратних кілометрів території, на півдні – 192,2.

Наприкінці липня українським військовим вдалося вигнати окупантів із Старомайорського Донецької області, а до середини серпня – з Урожайного.

Останній на сьогоднішній день звільнений населений пункт – Роботине у Запорізькій області. На деокупацію цього маленького села – площа 3,2 квадратних кілометри, менше 500 мешканців до початку війни – пішло три місяці.

Як розповів сьогодні міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, штурми на цьому напрямі кілька місяців вів один підрозділ ЗСУ із 31 людини: «За 18 годин вони проповзали буквально на животах кілометри мінних полів, де на кожен квадратний метр росіяни поставили по шість мін. Нарешті, підрозділ дістався смуги дерев, які розділяють фермерські поля… Отже, наш підрозділ вибив звідти росіян і дві доби тримав цю позицію, доки не підійшло підкріплення. Згодом ця група пройшла ще 10 кілометрів із рюкзаками по 35-40 кг ваги мінними полями. Вони встигли лише швидко перевести подих і одразу пішли на штурм укріплених російських позицій, вибили ворога звідти та протрималися до підходу основних сил. Усього за 40 днів цей підрозділ провів шість штурмів та дві розвідки».

Все тому, що село має важливе тактичне значення: воно знаходиться на дорозі з Оріхового до Токмака. Окупований нині Токмак може стати опорним пунктом для ЗСУ в операції зі звільнення Мелітополя.

Станом на 28 серпня на сході в ході літнього контрнаступу звільнено 44 квадратні кілометри територій. Оновлену інформацію про просування ЗСУ на півдні Міноборони поки що не надавало.

Нагадаємо, як писали ЗМІ, головнокомандувач Валерій Залужний у розмові з американськими представниками сказав, що ЗСУ перебувають на порозі прориву під час контрнаступу.

При цьому в американській розвідці вважають, що Україна не досягне ключової мети контрнаступу – деокупації Мелітополя.

Президент Володимир Зеленський констатував, що контрнаступ просувається, хоч і повільно.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: