По п'ять мін на квадратний метр: Резніков розповів про критичну нестачу саперів та обладнання

Читать на русском
ЗСУ відчувають гостру нестачу людей та спеціальної техніки, щоб очистити лінію фронту від російських мін. На деяких ділянках знаходять п'ять мін на квадратний метр.
Anadolu Agency/Getty Images

Українська армія відчуває гостру нестачу людей та спеціальної техніки, щоб очистити лінію фронту від російських мін.

Міністр оборони Олексій Резніков розповів про це в інтерв'ю The Guardian.

Україна – найбільш замінована країна світу: скільки української території забруднено мінамиНавіть якщо війна закінчиться завтра, долати її наслідки доведеться ще дуже довго. Про те, яка частина території України забруднена мінами та наслідки цього – в інфографіці Слово і діло

За словами міністра, ЗСУ розкопують по п'ять мін на кожен квадратний метр у місцях, які окупанти замінували, щоб спробувати перешкодити контрнаступу.

Ці мінні поля можна подолати, але вкрай важливо, щоб союзники розширили та прискорили підготовку саперів, яку вже проводять деякі країни, у тому числі Британія.

«Сьогодні Україна — найбільш замінована країна у світі. Сотні кілометрів мінних полів, мільйони вибухових пристроїв, на окремих ділянках лінії фронту до п'яти мін на квадратний метр. Російські мінні поля є серйозною перешкодою для наших військ, але не непереборною. У нас є досвідчені сапери та сучасна техніка, але їх вкрай недостатньо для фронту, який простягся на сотні кілометрів на сході та півдні України», – розповів Резніков.

Деякі міни, розкидані країною, були встановлені українськими військами для захисту власних оборонних рубежів, але переважна більшість із них — російські.

«На даному етапі нашої кампанії з деокупації нам вкрай необхідно більше обладнання для розмінування, від мінно-тральних тралів до торпед Bangalore», – сказав він.

«Також життєво необхідно розширити та прискорити підготовку саперів. Вона має бути швидкою та систематичною. Сапери потрібні тут і зараз. Їхня праця рятує життя і забезпечує просування наших військ. Коаліція з розмінування побудована за принципом «навчай та оснащуй». Її ефективна реалізація наблизить перемогу України», – додав міністр.

Раніше Резніков визнавав, що контрнаступ ЗСУ йде повільно, зокрема через велику кількість мінних полів.

Нагадаємо, за даними Світового банку, розмінування України коштуватиме 37,4 млрд доларів.

За деякими оцінками, на повне розмінування знадобиться понад 750 років.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: