Мінні поля стали найбільшою перешкодою для українського контрнаступу – WP

Читать на русском
Україна отримала менше 15% від всього саперного та інженерного обладнання, яке просила у партнерів. Це уповільнює просування військ, оскільки території перед ворожими укріпленнями щільно заміновані.
Фото: Ed Ram, The Washington Post

Напередодні контрнаступу Україна отримала менше 15% від всього саперного та інженерного обладнання, яке просила у західних партнерів. Через те, що території перед російськими оборонними укріпленнями щільно заміновані, ЗСУ просуваються повільніше, ніж це могло б бути.

Про це пише The Washington Post.

«Військові кажуть, що тривала підготовка до контрнаступу, який розпочався близько місяця тому на багатьох ділянках поля бою на сході і півдні України, дала росіянам час на підготовку. Території глибиною від 5 до 16 кілометрів перед основними опорними пунктами росіян були щільно заміновані протипіхотними і протитанковими мінами та розтяжками. Це сповільнює український наступ.

Тому українці змінили стратегію. Замість спроб прориву за допомогою бойових машин піхоти і бойових танків підрозділи просуваються вперед повільно, пішки», – повідомляє видання.

Танки Leopard: скільки поставили Україні та скільки могло бути знищено у бояхСкільки німецьких танків Leopard союзники пообіцяли Україні, скільки передали до контрнаступу та скільки вже могло бути знищено у боях – на інфографіці.

Також наголошується, боротьба Сил оборони України на мінних полях виявила вразливість бронетранспортерів і танків, зокрема новоприбулих американських бойових машин Bradley та німецьких танків Leopard. Хоча офіційні особи саме їх вважали ключовими для України у звільненні окупованих рф територій.

Видання підкреслює, що солдати позитивно характеризують ці машини через підвищений рівень захисту для військових (після підриву на мінах більшість людей отримують лише незначні поранення), але самостійно прорвати оборону росіян їм не вдалось.

Як зазначив в інтервʼю WP Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, для розмінування Україна використовує передані США системи M58 Mine Clearing Line Charge (MICLIC). Проте «вони також знищуються, тому їх потрібно багато».

За словами іншого українського чиновника, який говорив із виданням на умовах анонімності, Україна отримала менше 15% від кількості саперного та інженерного обладнання, в тому числі MICLIC, яке просила в Заходу перед початком контрнаступу. При чому деяка частина цього обладнання була доставлена лише минулого тижня.

«Мінні поля є однією з проблем, яка, безумовно, впливає на темпи наступу. Чи можна було її вирішити швидше? Можна було. Як її можна було б вирішити? Генерал Міллі (голова Об'єднаного комітету начальників штабів США Марк Міллі – ред.) знає. Інше питання, чи може він у цьому допомогти? Я не знаю», – сказав Залужний.

Patriot, боєприпаси та далекобійні ракети: яке озброєння обіцяли Україні на саміті НАТОНову військову допомогу Україні до та під час саміту НАТО пообіцяли майже десять країн. Яке озброєння нададуть – на інфографіці.

Американські офіційні особи стверджують, що вони передали Україні майже всі види обладнання, які вона просила перед початком контрнаступу.

Зауважується, що надати ту кількість обладнання, яку просить Київ, можливо не завжди.

«Штати працюють над тим, щоб у найближчому майбутньому поставити Україні не лише більше цих систем, але й зарядів, які вона використовує для підриву довгих рядів мін», – зазначає видання.

Водночас українські військовослужбовці, які беруть участь у контрнаступі, розповіли WP, що, оскільки систем розмінування дуже мало, вони стали легкою мішенню для російських військ, які пріоритетно завдають ударів по них.

«Ми готувалися, але росіяни також готувалися. Вони розуміють, що інженерна техніка зараз вирішує ключову проблему і змінює правила гри, тому вони хочуть знищити її першою. Я надіслав ще одного листа всім нашим партнерам, щоб вони зараз зосередилися на цьому», – сказав міністр оборони України Олексій Резніков.

Нагадаємо, головком ЗСУ Валерій Залужний сказав, що коли з'явиться можливість деокупувати Крим, його ніхто не зупинить.

Також повідомлялося, що ЗСУ змінили тактику контрнаступу після втрат техніки.

За словами командувача оперативно-стратегічного угрупування військ «Таврія» Олександра Тарнавського, росія добре підготувалася до контрнаступу, тому воно повільне.

Раніше повідомлялося, що Україна отримала від Німеччини радар для ППО та техніку для розмінування.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: