Утримання сухопутного коридору в Крим росіянами: довоєнні прогнози та реальність

Читать на русском

Після анексії Криму у 2014 році відразу виникли побоювання щодо того, що росія захоче створити сухопутний коридор до півострова. Він необхідний насамперед для логістичних цілей: Криму потрібна вода і взагалі забезпечувати його всім необхідним морем – важко і дорого. Після повномасштабного вторгнення росія спромоглася реалізувати цей сценарій, частково захопивши Херсонську та Запорізьку області. Тепер сухопутний коридор називають однією з головних цілей майбутнього контрнаступу України: перерізавши його ЗСУ суттєво ускладнять забезпечення російських угруповань на півдні та в самому Криму. Отже оборона цієї ділянки – першочергове завдання рф.

Ще у 2015 році американська розвідувально-аналітична компанія Stratfor називала кілька сценаріїв створення та утримання сухопутного коридору росією. «Слово і діло» порівняло їх із реальною ситуацією (щоб подивитися інфографіку, догортайте до кінця публікації).

Війна росії проти України: чотири сценарії закінчення конфлікту та їхні наслідки для сторінЄ чотири основні сценарії закінчення російсько-української війни. Що вони передбачають і який вплив матимуть на всі сторони конфлікту – на інфографіці.

За першим сценарієм аналітиків, росія могла б захопити правобережну частину Херсонської області та Запорізьку область. Для такого завдання росії знадобилося б від 24 до 36 тисяч військовослужбовців та від 6 до 14 днів. А ось для утримання оборони потрібно було б 40-55 тисяч військових та плюс ще близько 4 тисяч для контролю над населенням (близько 2 млн осіб). Крім того, росії потрібно було б побудувати більше 450 кілометрів оборонних рубежів.

Другий сценарій, запропонований Stratfor – захоплення всього південного узбережжя України з метою з’єднання росії не лише з Кримом, а й з Придністров'ям. У такому разі Україна опинилася б повністю відрізаною від Чорного моря.

Для створення такого «подвоєного варіанту» сухопутного мосту росії, за тодішніми оцінками аналітиків, знадобилося б 23-28 днів і 40-60 тисяч осіб. А от щоб утримати захоплені території потрібно вже від 80 до 112 тисяч військових плюс від 13 до 120 тисяч для боротьби з повстанцями та контролю близько 6 млн населення. Також треба було б збудувати понад 900 кілометрів оборонних рубежів.

До речі, обидва сценарії аналітики Stratfor не вважали виграшними для росії.

В реальності повномасштабне вторгнення росія розпочала відразу з кількох напрямів – з півночі, півдня та сходу. Після місяця безуспішних боїв із півночі окупанти були змушені відступити.

На даному етапі війни, після звільнення півночі, контрнаступів українських військових у Харківській та Херсонській областях, росіяни обмежуються утриманням південно-східної частини України та спробами повністю захопити Донбас. По суті це схоже на перший сценарій аналітиків Stratfor, але й не суперечить намірам росії захопити нові території, проте поки можливостей для цього у неї немає.

Наразі, за даними Міноборони, росія використовує в Україні близько 370 тисяч військових – десь у шість разів більше, ніж прогнозувалося за першим сценарієм. Для придушення опору використовують близько 20 тисяч військових – у п'ять разів більше. Під окупацією перебуває орієнтовно 1-1,5 мільйонів громадян.

В очікуванні контрнаступу України росія збудувала на окупованих територіях близько 1500 кілометрів укріплень. З осені минулого року активні фортифікаційні роботи проходили у Криму: збудували траншеї, бункери та навіть «зуби дракона» на пляжах. Значні оборонні лінії побудовано на Перекопському перешийку та Чонгарській протоці.

У Запорізькій області збудовано кілька оборонних ліній на смузі завдовжки 25–30 кілометрів від передової до Токмака. Ще укріплення є за 10 кілометрів від лінії фронту та навколо аеродрому Бердянська.

Укріплення збудовано також у Луганській області та вздовж російсько-українського кордону.

Нагадаємо, з інфографіки можна дізнатися про чотири сценарії закінчення російсько-української війни та їх наслідки для сторін.

«Слово і діло» зібрало різні прогнози щодо того, коли та як Україна може звільнити Крим.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: