Patriot, боєприпаси та далекобійні ракети: яке озброєння обіцяли Україні на саміті НАТО

Читать на русском

Хороші, але не ідеальні, за словами Володимира Зеленського, результати саміту НАТО для України являють собою скасування ПДЧ для вступу до Альянсу (конкретні терміни прийняття до блоку все ж таки не були названі), підписання меморандуму про навчання пілотів на F-16, створення Ради України -НАТО, узгодження гарантій безпеки та нову військову допомогу від майже десяти країн. «Слово і діло» вирішило зупинитися на останньому пункті.

США оголосили про новий пакет військової допомоги для України за кілька днів до саміту у Вільнюсі, його вартість становить 800 млн доларів. (Щоб переглянути інфографіку, догортайте до кінця публікації).

«Не знаю, як ще дякувати»: президент відповів на закиди глави Міноборони БританіїЗеленський зазначив, що Україна завжди була вдячна союзникам за будь-яку допомогу. За словами президента, він зателефонує сьогодні Воллесу, щоб обговорити цю ситуацію.

Отже, Пентагон поставить Україні боєприпаси для ППО, систем HIMARS та Patriot, 155-мм та 100-мм артилерійські снаряди, ракети TOW, високоточні авіаційні боєприпаси, гранати та касетні боєприпаси.

Також у пакеті допомоги 31 155-мм гаубиця, 32 бойові машини піхоти Bradley, 32 бронетранспортери Stryker та 37 одиниць логістичної техніки (машин для евакуації техніки, машини для буксирування та транспортування обладнання).

Україна також отримає обладнання для розмінування, стрілецьку зброю, авіаційні комплекси Penguin, ЗРК Stinger та протитанкові комплекси Javelin.

Новий пакет допомоги від Німеччини коштує 600 млн євро. До нього увійшли 20 тисяч артилерійських снарядів, дві пускові установки Patriot, система безпілотних літальних апаратів Luna, 25 танків Leopard 1A5, 40 бойових машин піхоти Marder, БРЕМ Bergepanzer 2.

Норвегія обіцяла поставити Україні дві пускові установки та два центри управління NASAMS, а також тисячу мікро дронів Black Hornet.

Пакет допомоги від Великої Британії включає понад 70 одиниць бойової та логістичної техніки, боєприпаси для танків Challenger 2, а також кошти на відновлення техніки та створення центру реабілітації для військових в Україні.

Еммануель Макрон на полях саміту НАТО оголосив, що Франція надасть Україні далекобійні ракети SCALP (аналог британських Storm Shadow). Їхня дальність становить 250 кілометрів. За інформацією ЗМІ, вже передано 50 таких ракет.

Чехія за кілька днів до саміту пообіцяла Україні бойові гелікоптери та 100 тисяч великокаліберних боєприпасів. Словаччина надасть 16 САУ Zuzana, Канада – бронетехніку. Австралія, яка не входить до НАТО, але була представлена на саміті, пообіцяла ще 30 бронетранспортерів Bushmaster.

Нову військову допомогу Україні до та під час саміту НАТО пообіцяли майже десять країн. Яке озброєння нададуть – на інфографіці.
Яку військову допомогу обіцяли у рамках саміту НАТОСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Крім того, на саміті Україна та 11 країн-партнерів підписали меморандум про навчання українських пілотів на американських винищувачах F-16. Які країни увійшли до коаліції і скільки вони мають американських літаків – на інфографіці «Слово і діло».

Також ми писали, що передбачає декларація G7 щодо підтримки України. Її ухвалення президент Зеленський назвав «значною перемогою».

Нагадаємо, після Лондонської конференції з відновлення України «Слово і діло» зроблено інфографіку щодо обіцяної фінансової допомоги.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: