Лондонська конференція з відновлення України: яке фінансування пообіцяли партнери

Читать на русском

Міжнародні експерти оцінювали вартість відновлення України від російської агресії у понад 400 млрд доларів, і це було ще до катастрофи на Каховській ГЕС. У Лондоні два дні тривала міжнародна конференція, мета якої якраз була залучити інвестиції для фінансування бюджету та повоєнного відновлення. За останніми даними, донори пообіцяли Україні підтримку більше ніж на 60 млрд доларів. Докладніше – на інфографіці «Слово і діло».

У Лондоні відбулася конференція з відновлення України. Яку фінансову підтримку пообіцяли партнери – на інфографіці.
Допомога у відновленні УкраїниСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Євросоюз, який раніше критикували за непередбачуваність у наданні фінансової допомоги Україні, тепер пропонує пакет на чотири роки – близько 50 млрд доларів.

За оцінкою, яку озвучила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, це покриє 45% потреб України, мають на увазі дефіцит бюджету та кошти на відновлення. Запропонована сума фінансуватиметься за рахунок грантів, кредитних гарантій та конфіскованих російських активів.

Велика Британія пообіцяла два пакети фінансової допомоги. Близько 300 млн доларів буде виділено на гуманітарну допомогу, відновлення енергетики та кіберзахист.

Також Британія гарантує 3 млрд доларів кредитів Світового банку для України протягом трьох років для зміцнення економіки.

Ентоні Блінкен на конференції оголосив, що США виділять на відновлення України 1,3 млрд: більше 520 млн – на ремонт пошкодженої обстрілами енергосистеми та 657 млн – на модернізацію інфраструктури, зокрема пунктів пропуску та портів.

Німеччина виділить на гуманітарні програми близько 400 млн доларів. Франція поки що оголосила про допомогу на 40 млн – для ремонту критичної інфраструктури, медичного обладнання та енергетичних об'єктів. Але Париж також готує багаторічний план допомоги Україні для цивільних потреб.

Світовий банк виділить Україні ще 1,7 млрд доларів: кошти спрямують на зарплати рятувальників та вчителів, виплату пенсій, підтримку малозабезпечених сімей, дітей з інвалідністю, переселенців, одиноких матерів, а також на оплату послуг за програмою медичних гарантій.

На лондонській конференції було підписано меморандум із Європейським інвестиційним банком про виділення майже 900 млн на пріоритетні проєкти відновлення інфраструктури – лікарень, шкіл, громадських будівель з урахуванням енергоефективності, інфраструктури водопостачання та водовідведення, транспортних мереж та громадського транспорту.

Європейський банк реконструкції та розвитку дасть Україні більше 600 млн доларів у вигляді позик та грантів для «Укренерго», «Нафтогазу» та «Укргідроенерго».

Нагадаємо, «Слово і діло» розбиралося, яких збитків житловому сектору, навчальним закладам та медичній інфраструктурі було завдано під час повномасштабної війни, і в яких областях найбільші руйнування.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: