Коаліція для навчання українських пілотів: скільки F-16 у учасників

Читать на русском

На саміті НАТО Україна та 11 країн-партнерів підписали меморандум про навчання українських пілотів на американських винищувачах F-16. У документі, як розповів Олексій Резніков, йдеться, що пілоти, техніки та інший персонал візьмуть участь у навчальній програмі, до якої можна буде включити не лише F-16, а й інші літаки. Дмитро Кулеба сподівається, що перші F-16 з'являться у небі України до кінця березня 2024 року. Які країни увійшли до коаліції і скільки вони мають американських літаків – на інфографіці «Слово і діло».

Україна та 11 країн створили коаліцію для навчання українських пілотів. Скільки F-16 у країн-учасниць – на інфографіці.
Коаліція для навчання українських пілотівСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Учасниками коаліції для навчання українських пілотів стали Бельгія, Британія, Данія, Канада, Люксембург, Нідерланди, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія та Швеція.

Найбільше бойових літаків F-16 саме у Бельгії – 44, а також 8 тренувальних. Але, як раніше казав прем'єр Александер де Кроо, передавати літаки Україні країна не має наміру.

У Польщі 36 бойових літаків та 12 тренувальних. Анджей Дуда також казав, що зайвих винищувачів, щоб передати Україні, немає.

33 бойові та 10 тренувальних F-16 є в розпорядженні Данії, Нідерланди мають 29 бойових винищувачів – саме ці дві країни, як зазначав Резніков, були лідерами в процесі формування коаліції.

Португалія має 21 бойовий літак і 4 тренувальні, у Румунії – 14 і 3 відповідно. У Португалії також заявили, що в них надто мало літаків, щоб передавати щось Україні.

Румунія нещодавно оголосила, що відкриває регіональний навчальний центр для пілотів F-16, який буде доступний для союзників НАТО, а також для України.

Ні бойових, ні тренувальних F-16 немає у Великої Британії, Канади, Люксембургу, Норвегії та Швеції. Норвегія вже вивела всі свої 57 Fighting Falcon із експлуатації. У Швеції на озброєнні винищувачі Gripen, у Британії – Typhoon, у Канади – Hornet.

Нагадаємо, з інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, на озброєнні яких країн світу є винищувачі F-16.

Також ми порівнювали американські винищувачі F-16 та радянські МіГ-29.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: