Танки Leopard: скільки поставили Україні та скільки могло бути знищено у боях

Читать на русском

На тлі поступового просування ЗСУ на півдні та сході російська пропаганда почала розповідати про «знищення десятків одиниць» західної військової техніки. Нещодавно Сергій Шойгу заявив, що на фронті нібито знищено 16 німецьких танків Leopard. Моніторингова група Oryx також повідомляла про втрати Leopard, але не в таких кількостях. Це підтвердив і головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний: він зазначив, що танки «приїхали сюди не кататися на парадах і не для фотографування політиків чи знаменитостей». «Слово і діло» проаналізувало, скільки німецьких танків обіцяли та поставили Україні та скільки вже могло бути знищено у боях.

Україна вже отримала від союзників 36 танків Leopard 2A4, 21 – Leopard 2A6 та 6 Leopard 2R для розмінування.

Німеччина, Нідерланди та Данія мають разом поставити Україні 178 танків Leopard 1A5: перша партія очікується у «найближчі тижні», решта – до кінця року.

Німеччина вже передала Україні усі 18 обіцяних танків Leopard 2A6. Три танки такої ж модифікації надала Португалія.

Танки Leopard 2A4 Україна отримала від Польщі (14 машин), Канади (8) та Норвегії (8). Іспанія з обіцяних 10 танків 2A4 передала 6, ще 4 будуть до кінця року.

Швеція зобов'язалася передати Україні 10 Leopard 2A5, але терміни постачання невідомі.

Нідерланди та Данія замовили для України 14 капітально відремонтованих танків Leopard 2A4. Перші одиниці будуть у січні, решта – протягом 2024 року.

Крім того Україна ще отримала 6 танків для розмінування Leopard 2R.

Російський міністр оборони Сергій Шойгу вже заявив, що його армія нібито знищила в Україні 16 німецьких танків, поставлених Польщею та Португалією. Зовсім інші дані у проєкту Oryx.

За інформацією аналітиків, є підтвердження знищення одного танка Leopard 2A4, 3 – 2A6 та одного 2R. Крім того, пошкоджено 3 танки 2A4, 3 – 2A6 та 2 – 2R. Ще один Leopard 2A6 пошкоджений та залишений.

Нагадаємо, з інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися про основні характеристики танків, які союзники пообіцяли передати Україні.

Чим відрізняються німецькі Leopard 1 та Leopard 2, читайте тут.

Крім того, ми писали, яку західну військову техніку «знищила» російська армія за версією пропаганди.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: