Країни G7 ухвалили декларацію про підтримку України: ключові пункти

Читать на русском
За словами Єрмака, ухвалення документа є важливим кроком до укладання системи двосторонніх договорів безпеки та окремими країнами-гарантами щодо гарантій безпеки для України.
Фото: Getty Images

Країни-члени «Великої сімки» на саміті НАТО у Вільнюсі ухвалили підсумкову декларацію щодо України.

Про це повідомив голова Офісу президента Андрій Єрмак у своєму Telegram-каналі.

Україна потребує чітких гарантій безпеки, доки вона не в НАТО – ЗеленськийНа саміті НАТО у Вільнюсі Україна очікує отримати від країн-учасниць Альянсу чіткі гарантії безпеки на період, доки держава не увійде до блоку. Про це сказав президент Володимир Зеленський.

За його словами, ухвалення документа є важливим кроком до укладання системи двосторонніх договорів безпеки та окремими країнами-гарантами щодо гарантій безпеки для України.

«Ключовою тезою Декларації є підтвердження того, що безпека України є складовою безпеки Євроатлантичного регіону. Ця теза підкріплює згадку про майбутнє членство України в НАТО», – написав Єрмак.

Декларація, серед іншого, передбачає:

  • Заходи щодо допомоги Україні у захисті себе та запобіганні новій агресії, у тому числі постачанню зброї, підтримці у розвитку ОПК, навчанню, співпраці у галузі розвідки та кібербезпеки. Крім того, країни-гаранти допомагатимуть підвищенню стабільності української економіки та енергетики та надаватимуть технічну та фінансову допомогу.

  • Заходи на випадок нової агресії, які передбачають негайні консультації, щоб забезпечити Україну всім необхідним для оборони у найкоротший термін.

  • Підтримку у притягненні росії до відповідальності за агресію.

«Важливим пунктом гарантій є подальша підтримка демократичного розвитку України. Цей документ відкритий і дозволяє іншим країнам не з G7 приєднатися до гарантій безпеки. Декларація – перший документ, який символізує наявність парасольки у вигляді гарантій безпеки», – стверджує Єрмак.

Він також припустив, що гарантії безпеки, які діятимуть до вступу України до НАТО, будуть підписані на саміті у Вашингтоні у 2024 році.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський вже заявив, що документ про гарантії безпеки від країн «Великої сімки» може стати першою юридично оформленою «парасолькою безпеки» для України.

Раніше Зеленський прокоментував результати саміту НАТО у Вільнюсі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: