Конвенція про заборону касетних боєприпасів: які країни не приєдналися

Читать на русском

США минулого тижня підтвердили передачу Україні касетних боєприпасів – це тимчасовий захід, до якого довелося вдатися, щоб був час наростити виробництво артилерійських снарядів. Касетні боєприпаси складаються з контейнерів, що відкриваються в повітрі та розкидають багато малокаліберних бомб на великій території. Їхній плюс у тому, що вони мають широкий спектр дії для ураження живої сили або військової техніки противника, мінус – вони небезпечні для мирного населення через те, що певна частина суббоєприпасів не спрацьовує і залишається на землі як міни. Саме з цієї причини касетні боєприпаси заборонено використовувати міжнародним гуманітарним правом.

Використання касетних боєприпасів заборонено спеціальною конвенцією, яка була підписана у 2008 році в Дубліні та набула чинності з 2010 року.

Країни, які ратифікували конвенцію, зобов'язалися за жодних обставин:

  • не застосовувати касетні боєприпаси;
  • не розробляти, не виробляти, не купувати, не накопичувати, не зберігати і не передавати будь-кому касетні боєприпаси прямо чи опосередковано;
  • не допомагати та не спонукати будь-кого до здійснення діяльності, забороненої для держави-учасниці згідно з конвенцією.

На сьогоднішній день конвенцію ратифікували 111 держав (інфографіка «Слово і діло» внизу публікації), зокрема країни Євросоюзу.

Не підписала Конвенцію про заборону використання касетних боєприпасів 71 країна, зокрема Україна, росія та США. Росія, до речі, активно використовує касетні боєприпаси для обстрілів мирних міст України – ці факти були зафіксовані правозахисниками.

З європейських країн конвенцію не ратифікували Білорусь, Греція, Естонія, Латвія, Польща, Румунія, Сербія, Фінляндія.

Крім того, не брали на себе зобов'язання не використовувати касетні боєприпаси Вірменія, Грузія, Туреччина, Азербайджан, Бразилія, Єгипет, Ізраїль, Індія, Іран, Казахстан, Китай, ОАЕ, Південна Корея, КНДР, Саудівська Аравія, Сирія, Узбекистан та інші країни Африки та Південної Америки.

Конвенцію про заборону касетних боєприпасів ратифікували 111 держав, не ратифікували – 71. Більше – на інфографіці.
Конвенція про заборону касетних боєприпасівСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Нагадаємо, як заявив міністр оборони Олексій Резніков, Україна зобов'язалася використовувати касетні боєприпаси, дотримуючись п'яти принципів.

Проти такої військової допомоги Україні виступили Німеччина, Канада, Іспанія та Британія, а також Китай та Іран.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: