Скільки разів на місяць Медведєв погрожує ядерною зброєю – дослідження

Читать на русском

Після повномасштабного вторгнення в Україну колишній російський президент Дмитро Медведєв, котрий довгий час вважався «ліберальним», знайшов свою специфічну нішу у пропагандистській машині. Політик виступає певним «вісником Апокаліпсису» або погрожуючи Заходу та Україні застосуванням ядерної зброї, або прогнозуючи третю світову війну. У більшості випадків Медведєв розповсюджує погрози через свій Telegram-канал, створений у березні 2022 року. За підрахунками «Слово і діло», з того часу він озвучив понад півсотні ядерних «попереджень».

У березні 2022 року Медведєв тричі погрожував ядерною зброєю та прогнозував «великий ядерний вибух».

У квітні була лише одна погроза, пов'язана з наміром Швеції та Фінляндії приєднатися до НАТО. «Громадська думка Швеції та Фінляндії щодо необхідності вступу до НАТО розколота приблизно навпіл. І це за максимальних зусиль доморослих пропагандистів. Ніхто з розсудливих людей не хоче підвищення цін та податків, посилення напруженості вздовж кордонів, «Іскандерів», гіперзвуку та кораблів із ядерною зброєю буквально на відстані витягнутої руки від власного будинку», – вважав тоді політик. Фінляндія, нагадаємо, членом Альянсу вже офіційно стала.

Три ядерні погрози пролунали від Медведєва у травні минулого року. Наприклад, він заявив, що постачання Україні західної зброї та техніки «підвищує ймовірність прямого та відкритого конфлікту НАТО з росією замість «війни за довіреністю», що ведеться ними. Такий конфлікт завжди має ризик переходу в повноцінну ядерну війну».

У червні Медведєв 4 рази загрожував ядерною зброєю, у липні – 3 рази, у серпні – 3.

Минулого вересня на тлі провалів російської армії на фронті та успішного контрнаступу ЗСУ у Харківській області Медведєв 6 разів погрожував ядерною зброєю.

Незадовго до проведення псевдореферендумів на окупованих територіях експрезидент згадав, що росія потім зможе використати «всі сили самозахисту». А після них Медведєв назвав бажання України швидше вступити до НАТО «прискоренням початку третьої світової війни».

У вересні Медведєв написав також великий пост, весь присвячений ядерним погрозам: «Доводиться нагадати ще раз – для тих туговухих, хто чує тільки себе. Росія має право застосувати ядерну зброю, якщо це буде потрібно. У наперед визначених випадках. У суворій відповідності до Основ державної політики в галузі ядерного стримування… Крім того, ми зробимо все, щоб не допустити появи ядерної зброї у ворожих до нас сусідів». Там же він висловив сумніви, що НАТО заступиться за Україну, якщо рф застосує проти неї ядерну зброю.

У жовтні Медведєв лише раз згадав про ядерну зброю, а у листопаді – 5 разів (знов сказалися невдачі на фронті та звільнення Україною Херсона).

«У радіоактивний попіл»: проти кого росія погрожувала застосувати ядерну зброюХто з російських політиків та яким країнам погрожував ядерною зброєю – на інфографіці. Найбільше погроз озвучує Медведєв.

«Якщо перемагає не росія, то, мабуть, Україна. Мета України у війні названа київським режимом – повернення всіх територій, що раніше належали їй. Тобто відторгнення їх від росії. Це загроза існуванню нашої держави та розпад нинішньої росії. Отже, прямий привід застосування п.19 Основ державної політики рф у сфері ядерного стримування. І хто тоді планує ядерний конфлікт, дозвольте дізнатися? Що це як не пряма провокація світової війни із застосуванням ядерної зброї?», – так звучить одна з погроз Медведєва.

У грудні експрезидент рф один раз погрозив ядерною війною. У січні було 4 ядерні погрози, у лютому – 3, одна з них перед черговою зустріччю «Рамштайн» («Програш ядерної держави у звичайній війні може спровокувати початок ядерної війни», – стверджував він).

Пік ядерних погроз Медведєва припав на березень – 10 за місяць. У 20-х числах місяця він говорив про це майже щодня, що не дивно: 17 березня Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт путіна.

Далі Медведєв вщух: у квітні 4 ядерні погрози, у травні – 2, у червні – одна. Цього місяця скандальний російський політик уже тричі говорив про ядерку. Зокрема, знову заявив, що ядерний апокаліпсис «не лише можливий, а ще й цілком імовірний».

Сьогодні Медведєв заявив, що будь-яку війну можна завершити дуже швидко — «або якщо підписано мирний договір, або якщо зробити те, що зробили американці 1945 року, коли вони використовували свою ядерну зброю».

Нагадаємо, з інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, як змінювався розмір ядерного арсеналу росії та інших країн.

Крім того, ми писали, у яких випадках ядерні держави можуть застосувати свою зброю.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: