Від «денацифікації» України до «збереження росії»: як Кремль змінює цілі повномасштабного вторгнення

Читать на русском

Більше року тому володимир путін розпочав повномасштабну війну, щоб захопити та підкорити собі Україну. Справжню мету він прикрив гаслами про необхідність провести «демілітаризацію та денацифікацію» України, а також «захистити народ Донбасу від геноциду». Після того, як початковий план не спрацював, у Кремлі почати змінювати цілі свого вторгнення – путін нещодавно визнав, що відбувається це «відповідно до поточної ситуації». «Слово і діло» відстежило цей процес.

У ніч на 24 лютого, коли володимир путін оголосив про початок «спеціальної військової операції», він назвав відразу кілька її цілей: «Її мета — захист людей, які протягом восьми років зазнають знущань, геноциду з боку київського режиму. І для цього ми прагнутимемо демілітаризації та денацифікації України. А також передачі суду тих, хто вчинив численні криваві злочини проти мирних жителів, у тому числі і громадян рф». (Щоб переглянути інфографіку, догортайте до кінця публікації)

Залишилося тільки застрелитися в бункері: як путін йде слідами ГітлераРосійський президент наполегливо йде слідами лідера нацистської Німеччини. Фінал, сподіваємося, буде таким самим. На інфографіці – що спільного у путіна та Гітлера.

Через три тижні після вторгнення путін збрехав, що «поява російських військ під Києвом, інших міст України пов'язана не з наміром окупувати цю країну» – нібито це така тактика. У цей час росіяни, окрім Донбасу та Криму, захопили вже частину Херсонської та Запорізької областей – наразі окуповано близько 18% площі країни.

Між цими двома заявами путіна міністр закордонних справ Сергій Лавров назвав метою вторгнення, «щоб українці звільнилися від гніту і самі могли б визначити своє майбутнє».

У квітні 2022-го прессекретар путіна Дмитро Пєсков назвав однією з головних цілей війни порятунок «Донецької та Луганської народних республік та відновлення їхньої державності у кордонах 2014 року». Але сказавши про «відновлення державності», росія восени просто незаконно «приєднала» до себе ці території і тепер вважає «ЛНР» та «ДНР» своїми суб'єктами.

Тоді ж Пєсков назвав ще одну причину вторгнення в Україну: нібито росія у такий спосіб запобігає загрозі третьої світової війни. «Уявіть ситуацію, коли член НАТО, Україна, думаючи про повернення Криму, нападає на росію та російський Крим. Застосовуючи статтю 5 Статуту НАТО, ядерним державам НАТО доведеться захищати Україну, могла б бути третя світова війна», – сказав він.

Тим не менш, саме російська агресія є причиною загострення загрози початку третьої світової, а деякі експерти взагалі вважають, що вже триває її гібридна фаза.

У вересні за кілька днів до деокупації ЗСУ Харківської області путін назвав нову мету вторгнення – «ліквідація антиросійського анклаву на території України». «На території сьогоднішньої України почали створювати антиросійський анклав, який загрожує нашій країні. Тому наші хлопці, які там воюють, захищають і мешканців Донбасу, і захищають саму росію», — заявив він.

На початку року, вже після успішного контрнаступу України в Харківській та Херсонській областях, а також на тлі вибухів, що почастішали, в тилу росії, путін називав метою війни вже «захист росії та забезпечення її збереження».

Влітку у Кремлі знову повернулися до поняття «демілітаризації». У червні путін сказав, що вона просувається дуже успішно, тоді як Україна отримує нові зразки західного озброєння та налагоджує спільне з країнами НАТО виробництво боєприпасів.

Як путін та його оточення змінюють цілі повномасштабного вторгнення в Україну – на інфографіці. Все починалося з демілітаризації та денацифікації, а тепер говорять про збереження росії.
Заявлені цілі Кремля в УкраїніСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Нагадаємо, нещодавно у російській держдумі визнали провал усіх цілей путіна у війні з Україною.

Раніше «Слово і діло» писало про чотири можливі сценарії закінчення війни та їхні наслідки для сторін.

Також ми порівнювали політику володимира путіна та Адольфа Гітлера.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: