Зеленський підтримав легалізацію медичного канабісу

Читать на русском
В Україні потрібно легалізувати ліки на основі канабісу, відповідні наукові дослідження та контрольоване українське виробництво, вважає Зеленський.
Фото: Офіс президента України

Президент Володимир Зеленський заявив, що в Україні потрібно легалізувати ліки на основі канабісу.

Він сказав про це під час виступу у Верховній раді з нагоди Дня Конституції України.

Питання Зеленського №4 про легалізацію медичного канабісу: світовий досвідКанабіс повністю легалізований в Канаді та Уругваї. Крім України, повністю заборонено вживання канабісу в Білорусі, Вірменії, Угорщині, Азербайджані, Китаї.

«Усі найкращі світові практики, всі найбільш ефективні політики, всі рішення, якими б складними чи незвичними вони не здавалися б нам, мають бути застосовані в Україні, щоб українцям, українкам, усім нашим громадянам не довелося терпіти біль, стрес та травми війни. Зокрема, ми маємо нарешті чесно легалізувати для всіх, хто цього потребує, ліки на основі канабісу, відповідні наукові дослідження та контрольоване українське виробництво», – сказав Зеленський.

У контексті травм війни президент також згадав, що Україна має створити найсильнішу в Європі галузь реабілітації – це стосується як будівництва реабілітаційних центрів, так і підготовки відповідних кадрів.

«Держава сприятиме створенню необхідної кількості робочих місць, щоб не лише забезпечити реабілітацію для наших людей, а й у нас була можливість стати глобальним експортером практик відновлення та інтеграції у повоєнне життя для всіх, хто пройшов та постраждав від війни», – додав він.

Нагадаємо, як кандидат у президенти Володимир Зеленський підтримував узаконення медичної марихуани. Але вже у статусі глави держави говорив, що це питання «не на часі». «Наразі не йдеться про легалізацію канабісу. Але я знаю, що дуже багато людей хоче займатися цим бізнесом в Україні. Але ми можемо розглядати це лише після того, як ми знатимемо, що ми дійсно говоримо про медичну марихуану», – сказав він під час пресмарафону у жовтні 2019 року.

В 2020 році Зеленський ініціював всеукраїнське опитування з п'яти дискусійних тем, серед яких була і легалізація канабісу. Остаточні результати опитування так і не повідомили. Але «Слово і діло» дослідило, в яких країнах світу вживання канабісу повністю дозволене, а в яких – з обмеженнями.

У Верховній раді вже було кілька невдалих спроб легалізувати канабіс. Так, у липні 2021 року депутати не змогли ухвалити навіть за основу законопроєкт, яким пропонувалося дозволити його медичне використання.

Минулого року парламентський комітет схвалив законопроєкт про легалізацію медичного каннабісу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: