Питання Зеленського №4 про легалізацію медичного канабісу: світовий досвід

Читать на русском

25 жовтня в Україні відбудеться всеукраїнське опитування, анонсоване президентом Володимиром Зеленським. Четверте запитання – ймовірно, найбільш дискусійне для українського суспільства, звучить так: «Чи підтримуєте ви легалізацію канабісу з медичною метою – для зменшення болю у тяжких хворих?». «Слово і діло» вивчило, у яких країнах світу вживання канабісу повністю дозволено, а в яких – з обмеженнями.

Першою країною в світі, яка повністю легалізувала марихуану, став Уругвай. Продавати марихуану можуть тільки офіційні органи. Купити її можуть лише громадяни старше 18 років, які попередньо зареєструвалися в спеціальній базі банних. Іноземним туристам купувати і вживати марихуану заборонено.

Друга країна в світі, де повністю дозволений канабіс – Канада. З 2001 року в країні дозволили використання медичної марихуани, в 2018 вживання стало повністю законним. Купувати, продавати, зберігати (до 30 грамів) і вирощувати в невеликих кількостях можуть громадяни старше 18 років.

Вживання канабісу з медичною метою дозволено в деяких європейських країнах – Данії, Австрії, Італії, Швейцарії, Польщі, Фінляндії, Північній Македонії. Крім того, медична марихуана дозволена в Туреччині, Ізраїлі, Росії, Замбії, Зімбабве, Перу, Таїланді, Вануату та Панамі. В Ізраїлі вживати марихуану з дозволу лікаря можна з 1994 року, а в 2017 році уряд пом'якшив покарання за вживання марихуани в громадському місці – тепер за це загрожує штраф, а не кримінальна відповідальність.

У багатьох країнах, у тому числі європейських, вживання канабісу дозволено, але з обмеженнями. У Нідерландах марихуану купувати і вживати можна лише в спеціальних магазинах і кофешопах (максимум 5 грам на людину). У Німеччині марихуана нелегальна, але за особисте вживання в невеликих кількостях не карають. Причому в кожному регіоні встановлений свій обсяг марихуани для особистого володіння. Частково легалізований канабіс також в Британії, Бельгії, Іспанії, Португалії, Чехії, Словенії, Хорватії, Норвегії, Греції, Непалі, Австралії, Грузії, Індії.

У США в кожному штаті свої правила щодо марихуани. Вживати тільки з медичною метою можна в штатах Аризона, Арканзас, Делавер, Флорида, Гаваї, Монтана, Нью-Гемпшир, Нью-Джерсі, Нью-Мехіко, Род-Айленд, Коннектикут, Іллінойс, Мічиган. У рекреаційних цілях дозволено вживати в штатах Каліфорнія, Аляска, Вашингтон, Невада, Колорадо, Орегон, Мен, Массачусетс.

Крім України, повністю заборонено вживання канабісу в Білорусі, Вірменії, Угорщині, Азербайджані, Китаї, Єгипті, Ірані, Іраку, Афганістані, Йорданії, Саудівській Аравії і деяких інших країнах.

Нагадаємо, «Слово і діло» вивчило світовий досвід з перших трьох питань Володимира Зеленського: про суворе покарання за корупцію, про створення вільної економічної зони, про скорочення кількості депутатів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: