Наука проти стереотипів: що заважає узаконити медичну марихуану в Україні

Читать на русском
Богдан Машайжурналіст

У суботу у Києві близько півтисячі активістів під стінами Кабінету міністрів вимагали від влади легалізувати медичну марихуану. Усупереч поширеному стереотипу учасники акції не добиваються вільного продажу «травички» усім охочим розслабитися. Активісти борються за право лікуватися препаратами на основі канабісу для важкохворих пацієнтів та можливість законно вивчати властивості таких ліків для українських вчених. В Україні коноплі та їх похідні входять до списку наркотичних речовин, обіг яких заборонений. Так само нелегальним вважається вирощування марихуани для наукових досліджень і використання з метою виготовлення медичних препаратів. Попри те, що позитивний терапевтичний ефект засобів з вмістом екстрактів марихуани – аксіома у сучасному медичному світі.

Зупинити біль

30 січня 2019 року на сайті Верховної ради з’явилася петиція з вимогою врегулювати на законодавчому рівні використання марихуани в українській науці та медицині. Під петицією підписалися 16 благодійних фондів та громадських організацій, які запропонували свій варіант відповідного законопроекту. Усі вони опікуються правами та проблемами пацієнтів з тяжкими хворобами: різними формами епілепсії, раку, розладів нервової системи тощо.

Допомогти вилікувати недуги таких українців або хоча б послабити симптоми їх захворювань здатні ліки на основі речовин, що містить у собі марихуана. Основна з них – тетрагідроканабінол (ТГК). При чому, як правило, допомагають такі засоби навіть там, де неефективні більш дорогі та важкодоступні препарати. Наприклад, сертифікований у США «Дронабінол» (на американському ринку випускається під назвою «Маринол») допомагає знизити нудоту та підвищити апетит онкохворим під час проходження курсів хіміотерапії. Цей лікарський засіб також ефективний у боротьбі зі судомами м’язів при розсіяному склерозі та знижує вірогідність судомних нападів при епілепсії. Американським лікарям дозволено призначати хворим «Дронабінол» у разі, якщо інші методи терапії не допомагають покращити стан пацієнта.

Комітет підтримав законопроект про легалізацію медичного канабісуКомітет Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин одноголосно вирішив зареєструвати законопроект про легалізацію медичного використання каннабіса.

За 90 днів петиція набрала понад 25 тисяч голосів і надійшла на розгляд до парламентського комітету з питань прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин. Там звернення підтримали більшістю голосів і рекомендували депутатам взяти за основу напрацьований громадськістю законопроект, який також передбачає дозвіл для українських науковців легально проводити дослідження дії конопель на організм людини та розробляти ліки на основі отриманих даних. Публічно ініціативу підтримала і тодішня очільниця Міністерства охорони здоров’я Уляна Супрун. У дописі на Facebook вона зазначила, що використання, з певними застереженнями, марихуани у терапії – нормальна світова практика.

Але, як це часто буває в українському парламенті, піти далі заяв про наміри депутати VIII скликання так і не спромоглися. Законопроект №10313 надійшов до парламенту 20 травня 2019 року, утім, не був проголосуваний навіть у першому читанні. 29 серпня документ взагалі відкликали.

Не на часі

Згідно з проведеним у травні дослідженням групи «Рейтинг» за легалізацію конопель для пацієнтів, які їх потребують з терапевтичною метою, виступають 30% українців. Ще 28% підтримують таку ініціативу «певною мірою». Категорично чи частково проти виступили сукупно 33% респондентів. Найбільше прихильників «медичного легалайзу» у віковій групі 18-35 років із високим рівнем доходів. Найбільше опонентів серед людей віком 51+ та із заробітками нижче середнього. Проблема у тому, що саме ці люди – найбільш дисципліновані виборці, і йти проти їхньої думки для політиків означає втрачати рейтинги.

Саме тому у програмах політичних партій, які потрапили до парламенту за підсумками дострокових парламентських виборів, важко відшукати бодай якусь конкретику щодо легалізації медичної марихуани. Категорично проти ініціативи виступає лише «Опозиційна платформа – За життя» і особисто її лідер Юрій Бойко. У планах дій «Слуги народу», «Європейської солідарності» та «Батьківщини» про проблему загалом не згадується, аби не «драконити» консервативний електорат. Перший номер «Голосу» Святослав Вакарчук обережно висловився в одному із інтерв’ю, що «все, що рятує життя людей, потребує підтримки». І це недивно, враховуючи, що «Голос» від самого початку свого існування намагається вибудувати імідж прогресивної партії, яка опирається на підтримку молодих українців. Тих самих, що у своїй більшості підтримують декриміналізацію марихуани для наукових досліджень і медицини.

Президент Володимир Зеленський під час передвиборчої кампанії заявив, що підтримує «марихуану у крапельках». Через пів року на посаді, під час пресмарафону, Зеленський сказав, що не змінив думку, але питання легалізації канабісу (у тому числі – медичного) «не є актуальним» для влади, оскільки існує багато потенційних та маловивчених ризиків. Як би там не було, а вирішувати чи мають українці право лікуватися препаратами із вмістом канабінолів мають винятково спеціалісти із числа лікарів та науковців, а не популісти у парламенті.

Богдан Машай, спеціально для «Слово і Діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: