Ринок землі, легалізація марихуани, тарифи: з яких питань нардепи обіцяють провести референдуми

Читать на русском
Юлія Тимошенко обіцяла провести шість референдумів, зокрема, щодо тарифів і землі. Ірина Верещук обіцяла референдум щодо вступу в НАТО.
Слово і діло

В Україні 12 квітня набув чинності закон про всеукраїнський референдум. Його може призначити президент, Верховна рада або ж сам народ, якщо буде зібрано щонайменше 3 млн підписів. Коло питань, які можна виносити на голосування теж обмежене: внесення змін до Конституції (в I, ІІІ та XIII розділи), питання загальнодержавного значення, скасування окремих норм або цілого закону. За два місяці поки що ніхто не встиг скористатися цим механізмом волевиявлення, але вже були спроби з боку окремих політиків. Більш того, депутати навперебій обіцяють провести референдум із питань, що хвилюють суспільство. Причому в більшості випадків обіцянки дають ті, хто закон не підтримав.

За даними «Слово і діло», рекордсменкою у цьому плані є Юлія Тимошенко, яка обіцяла провести цілих шість референдумів:

Першим лідерка «Батьківщини» обіцяла ініціювати референдум щодо тарифів, але навесні пріоритети змінилися і на перший план вийшло питання продажу сільськогосподарської землі. Це актуально, адже від 1 липня починає працювати ринок землі.

Спробу організувати референдум щодо землі Тимошенко вже робила. У травні «Батьківщина» повідомила, що в Україні створена ініціативна група в кількості 11 тисяч осіб, яка повинна почати збір необхідних для референдуму 3 млн підписів. Група також затвердила формулювання питання для референдуму: «Чи підтримуєте ви заборону продажу земель сільськогосподарського призначення будь-кому, крім держави Україна?».

1 червня Тимошенко передала в Центральну виборчу комісію пакет документів, необхідних для реєстрації ініціативної групи. Але ЦВК реєструвати її відмовилася: під час створення ініціативної групи знайшли порушення.

У відповідь депутатка запевнила, що доб'ється проведення референдуму за рішенням суду: «Ми все одно доб'ємося референдуму через суди, через проведення ініціативних груп, ми будемо боротися в Конституційному суді».

«Батьківщина» ще до ухвалення закону хотіла запитати в українців на референдумі, чи варто відкривати ринок землі. Оскільки закон проголосували без референдуму, партія оскаржила його в Конституційному суді, як і обіцяв Сергій Власенко.

Всеукраїнський референдум щодо вступу України в НАТО обіцяла провести депутатка від «Слуги народу» Ірина Верещук. «Перед тим як вступати в НАТО буде проведено референдум. Не буває такого, щоб вступали в НАТО без референдуму», – сказала вона.

Її колега по фракції Ольга Василевська-Смаглюк теж обіцяла, що по НАТО буде референдум.

Нагадаємо, що президент Володимир Зеленський у передвиборчій програмі обіцяв, що рішення про вступ України в НАТО буде ухвалюватися на референдумі. Так що Верещук і Смаглюк підтримують курс глави держави. А ще раніше провести референдум щодо НАТО обіцяв п'ятий президент Петро Порошенко.

«Слуга народу» Олександр Качура, як і Тимошенко, хоче провести референдум щодо легалізації медичного канабісу. «Ми не повинні легалізувати легкі наркотики для широкого застосування, але медичний канабіс треба все-таки з сильними обмеженнями і ліцензуванням, з контролем правоохоронних органів, але дати везти в країну. Ви знаєте, що у нас є і тіньовий сектор цього звернення, тобто воно є, хтось на цьому заробляє гроші. У нас повинно бути чітке розуміння і сигнал від суспільства, що це треба зробити. Ми повинні бути гуманними до людей, які страждають від важких хвороб. Значить після того, як ми отримаємо схвалення суспільства, ми ухвалимо цей законопроєкт, але не треба поспішати», – сказав нардеп.

Нардеп від «Опозиційної платформи – За життя» Вадим Рабінович обіцяв домогтися референдуму з питання про перехід до парламентської форми правління. Але він теж не голосував за закон.

Члени групи «За майбутнє» Віктор Балога в передвиборчій програмі обіцяв, що «всі важливі рішення будуть виноситися на референдум». На жаль, конкретного пояснення, що він вважає важливими питаннями немає. Але обіцянка провалена, оскільки закон він не підтримав.

Нагадаємо, докладніше про те, що передбачає закон про референдум, можна подивитися тут.

На інфографіці – як фракції та групи голосували за ухвалення закону про референдум.

Також «Слово і діло» писало, хто з депутатів давав обіцянку закріпити механізм проведення референдумів, але не підтримав закон.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: