Справа столичного депутата Владислава Трубіцина: що відомо

Читать на русском

Вищий антикорупційний суд сьогодні, 12 червня, заочно заарештував депутата Київради від «Слуги народу» Владислава Трубіцина, якого звинувачують в організації корупційної схеми. Наразі депутат перебуває за кордоном, куди зміг виїхати на підставі листа за підписом керівника Головного управління розвідки Кирила Буданова. Хто такий Трубіцин і що відомо про його справу – на інфографіці «Слово і діло».

Владислав Трубіцин до обрання до Київської міської ради був бізнесменом. У міськраду він пройшов в 2020 році як п'ятий номер у списку партії «Слуга народу» й очолив комісію з питань підприємництва, промисловості та міського благоустрою.

9 лютого минулого року Трубіцина затримали на отриманні великого хабаря. Після викриття правоохоронцями, як писала УП, депутат зумів втекти на автомобілі, але пізніше агенти НАБУ затримали його в одного з наближених осіб.

Наступного дня НАБУ та САП вручили Трубіцину підозру у вимаганні та отриманні 1,39 млн гривень неправомірної вигоди. За версією слідства, депутат Київради у змові з наближеними особами та чиновниками комунальних підприємств організували корупційну схему – брали у бізнесменів хабарі за розміщення МАФів.

Правоохоронці майже рік документували злочинну діяльність учасників схеми. Були зафіксовані переговори про сім локацій у різних районах столиці (зокрема, Дарницькому, Дніпровському, Шевченківському) та передачу 1,39 млн гривень хабаря двома траншами. Під час отримання другої частини – 1,26 млн – учасників схеми викрили «на гарячому».

15 лютого Трубіцин вийшов під 14,886 млн гривень застави. Згідно з умовами звільнення, депутату не можна було виїжджати з Києва без попередження, як і міняти місце проживання чи роботи, також він мав прибувати до правоохоронців за першої вимоги, не спілкуватися зі свідками та підозрюваними, здати закордонний паспорт та носити електронний браслет.

Під заставу відпустили також інших підозрюваних у справі: виконувача обов'язків директора КП «Міський магазин» Амана Моламова та його заступника Олексія Непряхіна; заступника директора КП «Київська спадщина» Дмитра Ковальчука; помічника Трубіцина Артема Білінського та наближену особу депутата Іллю Ліфа.

У червні правоохоронці завершили розслідування кримінальної справи, а в жовтні обвинувальний акт стосовно Трубіцина та ще п'ятьох осіб передали до Вищого антикорупційного суду.

Тим часом захист Трубіцина намагався оскаржити вручення йому підозри, але ВАКС відмовився його скасувати.

У квітні Антикорупційний суд призначив розгляд справи Трубіцина, проте 13 травня він втік за кордон. Слідство з'ясувало це після того, як депутат двічі не прийшов на засідання суду, а адвокати не змогли повідомити його місцезнаходження.

5 червня суд за клопотанням Спеціалізованої антикорупційної прокуратури оголосив Трубіцина у міжнародний розшук. Сьогодні, 12 червня, Вищий антикорупційний суд заочно заарештував столичного депутата, а заставу за нього стягнув до державного бюджету.

Цікаво, як Трубіцину вдалося потрапити за кордон. Журналісти проєкту «Схеми» з'ясували, що депутат виїхав на своєму автомобілі через пункт пропуску «Рава-Руська», а для перетину кордону мав листа з підписом керівника ГУР Кирила Буданова. У листі є прохання «сприяти безперешкодному перетину кордону для виїзду до закордонного відрядження з 28 січня до 25 травня 2023 року п'ятьом особам».

При цьому ініціатором виїзду Трубіцина за кордон були Сили спеціальних операцій ЗСУ: там заявили, що просили Буданова сприяти виїзду Трубіцина та ще 4 особам як волонтерам для забезпечення ССО «спеціальним обладнанням».

У ССО зазначили, що вкрай негативно ставляться до того, що «ця особа скористалася таким приводом під час війни у своїх особистих цілях і не повернулася до України для виконання процесуальних обов'язків у суді».

Нагадаємо, з інфографіки «Слово і діло» можна дізнатись, на яких максимальних хабарях викривали українських суддів.

Крім того, ми писали, які резонансні кримінальні справи застрягли у Вищому антикорупційному суді.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: