Зеленський не обговорював із Білим домом витік секретних документів – дізнався про нього з новин

Читать на русском
Зеленський розповів, що не обговорював з Білим домом витік секретних документів. Цю подію президент назвав поганою історією для репутації США та для самої України.
The Hill

Президент України Володимир Зеленський не обговорював із Білим домом витік секретних документів американської розвідки.

В інтерв'ю The Washington Post він сказав, що дізнався про нього, як і всі інші, — із новин.

«Я не отримував інформації ні від Білого дому, ні від Пентагону наперед. У нас не було такої інформації. Особисто я цього не робив. Це безперечно погана історія. Нам це невигідно. Це невигідно для репутації Білого дому і я вважаю, що це невигідно для репутації Сполучених Штатів», – сказав президент.

Злиті «документи Пентагону» є сумішшю правди та вигадки – РезніковМіністр зазначив, що, на його думку, витоки даних були психологічною інформаційною операцією, яку могла організувати росія чи її союзники.

Видання нагадує, що в злитих документах, зокрема, були свідчення того, що США шпигують за високопоставленими українськими чиновниками, включаючи Зеленського.

На питання, чи це не призвело до послаблення довіри між країнами, Зеленський відповів: «Я не можу ризикувати нашою державою». За його словами, особисті почуття не варті потенційної шкоди американській підтримці України.

«Там, де я можу говорити відверто, це роблю. Але є найвищі ризики. Якби це була моя війна проти путіна, і нас було двоє на полі бою, я сказав би всім, що я про них думаю. Але тут історія трохи інша», – сказав Зеленський.

Загалом, коментуючи витік, президент назвав його «телешоу», яке може зацікавити людей, але в результаті допомагає росії. «Для нас усе, що так чи інакше наперед інформує нашого ворога, для нас однозначно мінус. Я не бачу тут жодних переваг», – наголосив він.

Зеленський також відмовився підтвердити або спростувати інформацію, що міститься в злитих документах: «Будь ласка, перестань грати зі мною в ігри. Я президент країни, яка перебуває у стані війни».

Видання з посиланням на американського чиновника повідомляє, що держсекретар Ентоні Блінкен обговорював витік документів із Дмитром Кулебою.

За інформацією WP, витік «викликав тертя між Україною та США»: нездатність Вашингтона захистити конфіденційну інформацію може призвести до того, що Київ ділитиметься меншим обсягом розвідданих, зазначили деякі українські офіційні особи.

Нагадаємо, на початку квітня стало відомо, що у США розслідують витік секретних документів. У них, зокрема, йшлося про плани США та НАТО щодо нарощування можливостей української армії перед контрнаступом.

13 квітня у США заарештували підозрюваного в оприлюдненні секретних документів Пентагону.

У документах, які потрапили до мережі, зокрема, перераховано чотири непередбачені події, які можуть кардинально вплинути на перебіг війни в Україні.

Крім того, в них нібито йдеться, що за оцінкою США війна між росією та Україною затягнеться до 2024 року, проте жодна зі сторін не досягне перемоги.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: