Україна минулого року планувала удари по російських силах у Сирії – WP

Читать на русском
Українська розвідка готувала удари по російських військах та вагнерівцях у Сирії, випливає із секретних документів США. Проте Володимир Зеленський наказав зупинити реалізацію плану.
AFP/Getty Images

Витік секретних документів американської розвідки свідчить, що Головне управління військової розвідки України розробило план проведення таємних атак на російські сили в Сирії за допомогою курдів.

Про це повідомляє The Washington Post.

Метою плану, пише видання, було створити нове поле бою за тисячі кілометрів від України, завдати росії втрати і, можливо, змусити її передислокувати сили з України.

Злив даних Пентагону: Newsweek знайшов у документах «дату початку» українського контрнаступуУ злитих документах Пентагону знайшли дату початку контрнаступу України – нібито це 30 квітня.

Проте президент Володимир Зеленський у грудні наказав зупинити планування операції. У документі з позначкою HCS-P детально описується, як розвідка та Міноборони могли планувати атаки. Видання зазначається, що Кирило Буданов відмовився від коментарів.

Згідно з документами, українські військові розвідники планували завдати ударів по російських силах з використанням безпілотних літальних апаратів – для початку лише по найманцях «Вагнера».

Крім того, українські офіцери розглядали можливість підготовки бійців Сирійських демократичних сил (SDF) для населення ударів по російських цілях та проведення «невказаних дій разом із безпілотниками».

Планування розпочалося минулої осені. Бійці Сирійських демократичних сил хотіли пройти навчання, отримати системи ППО та гарантії, що їхня роль в українських операціях зберігатиметься в секреті. Вони також заборонили завдавати ударів по російських позиціях у курдських районах.

Представити SDF Фархад Шамі у коментарі виданню зазначив, що його сили ніколи не були стороною у російсько-українській війні.

З документа випливає, що про плани України знала Туреччина: вона пропонувала Україні проводити свої атаки з курдських районів, а не з районів на півночі та північному заході.

У листопаді, пише видання з посиланням на документи, українська розвідка виявила потенційні матеріально-технічні перешкоди плану. А до кінця року його реалізацію призупинив Зеленський, серед можливих причин видання називає тиск з боку США, обмежені постачання безпілотників чи сумніви щодо успішності атаки. Ще одним фактором міг бути успіх операцій військової розвідки у росії, йдеться в документі.

У документі також докладно описується те, як могла б виглядати кампанія атак України та ймовірна відповідь росії. У звіті зіставляються удари по добре захищених російських об'єктах поблизу Дамаска та узбережжя Сирії, які були б найбільш небезпечними, з ударами по афілійованій з рф, але погано захищеній, нафтовій інфраструктурі в центральній частині країни.

Нагадаємо, у документах Пентагону, які потрапили до мережі, також перераховані чотири непередбачені події, які можуть кардинально вплинути на перебіг війни в Україні.

Крім того, у них нібито йдеться, що за оцінкою США війна між росією та Україною затягнеться до 2024 року, проте жодна зі сторін не досягне перемоги.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: