Бразилія проігнорувала щонайменше два запити України на постачання озброєння – NYT

Читать на русском
Україна відправляла Бразилії як мінімум два великі списки озброєння, які хотіла б купити. Але запити проігнорували.

Україна за час повномасштабної війни зверталася до Бразилії як мінімум із двома запитами на постачання озброєння – бронетехніки, літаків, систем ППО, боєприпасів, снайперських гвинтівок та автоматів. Запити проігнорували.

Про це повідомляє The New York Times.

При цьому Бразилія могла б бути важливим партнером для України. Країна, зокрема, є великим виробником бойових літаків, а це саме те, що потрібне Україні.

Бразилія, однак, не відмовляє у наданні озброєння іншим воюючим країнам. Наприклад, з початку війни в Ємені у 2014 році Бразилія поставила Саудівській Аравії та ОАЕ понад 21 тисячу тонн зброї та боєприпасів на суму 680 мільйонів доларів.

За 2021 рік оборонна промисловість Бразилії експортувала зброї на рекордну суму в 1,5 мільярда доларів.

Проблема в тому, пише NYT, що Бразилія залежить від постачання добрив із росії. Зокрема, минулого року Бразилія закупила понад 8,8 млн тонн російських добрив порівняно з 10,2 млн тонн у 2021 році.

Крім того, колишній президент Жаїр Болсонар мав теплі відносини з володимиром путіним.

Західні чиновники сподівалися, що прихід до влади президента Лулу да Сілви зніме табу з постачання зброї Україні, але нейтралітет — це одне з небагатьох питань, з яких Лула та Болсонар сходяться.

Видання з посиланням на секретні документи Пентагону також повідомляє, що Україна та союзники останнім часом намагалися отримати зброю від країн, які раніше уникали допомоги. Проте зіткнулися із відмовами. Як приклад журналісти наводять, зокрема, Колумбію.

Нагадаємо, днями президент Бразилії Луїс Інасіу Лула да Сілва виступив на захист переговорів між Україною та росією для закінчення війни.

Він також заявив, що путін «не може захопити територію України», але «можна обговорити Крим».

Україна відповіла, що цінує зусилля президента Бразилії щодо пошуку рішень для припинення російської агресії, але територіями не торгує.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: