Які приватні військові компанії є в росії та в яких країнах вони діяли

Читать на русском

Незважаючи на те, що найманство в росії заборонено на законодавчому рівні та передбачає кримінальне покарання, в країні існує понад десяток приватних військових та охоронних компаній. Найвідоміша з них, яка на слуху через війну в Україні – ПВК «Вагнер», створена Євгеном Пригожиним. «Слово і діло» розібралося, які ще ПВОК існують у росії та в яких країнах «виконували завдання» їхні найманці.

У росії існує щонайменше десять приватних військових та охоронних компаній. Географія залучення найманців суттєво розширилася після 2015 року: якщо раніше ПВК були задіяні в операціях у двох-трьох країнах, то після 2015-го – вже в десятках.

У 2019-2021 роках росія використовувала бойовиків у близько 30 країнах світу.

Більшість російських ПВК афілійовані з міністерством оборони, федеральною службою безпеки або розвідувальним управлінням.

Дуже відома зараз ПВК «Вагнера», за даними журналістських розслідувань, з'явилася з військової компанії «Слов'янський корпус», яка працювала у Сирії у 2013 році. У лавах «Слов'янського корпусу» перебував майбутній керівник ПВК – Дмитро Уткін із позивним «Вагнер». Діяльність «вагнерівців» стала настільки помітною останніми роками, що на групу почали поширюватися західні санкції, а Європейський парламент ухвалив у 2021 році окрему резолюцію щодо порушення прав людини російськими найманцями.

Окрім «вагнерівців», в Україні були помічені найманці ПВК «Редут-антитерор», створеної у 2008 році розвідниками та ветеранами-десантниками. Бойовики цієї ПВК воювали також у Грузії, Сирії, Іраку та Сомалі.

У 2018 році в росії з'явилася ще одна ПВК, бойовики якої нещодавно були помічені біля Бахмута в Донецькій області – «Патріот», яку пов'язують із міністром оборони рф Сергієм Шойгу.

За інформацією ЗМІ, цю ПВК формують із кадрових військовослужбовців, зокрема, Головного управління російського Генштабу. Крім України, члени цієї групи воювали у Бурунді, ЦАР, Сирії та Ємені.

У 2016 році в росії було зареєстровано громадську організацію «Єдині народні общинні товариства» (скорочено «Є.Н.О.Т.»), яка нібито мала сприяти військово-патріотичному вихованню молоді. Насправді члени «Є.Н.О.Т» брали участь у бойових діях в Україні, Сирії, Азербайджані.

ПВК «Російські системи безпеки» (РСБ-Груп) заявляє, що «надає послуги військового консалтингу в зонах з високою терористичною активністю та ведення бойових дій». Найманці РСБ-Груп були задіяні в Україні, Лівії, Шрі-Ланці, Аденській, Гвінейській, Малакській протоках.

Нагадаємо, з інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися про успішні удари українських військових по місцях розташування найманців ПВК «Вагнер».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: